Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 april, 2018 - 06:02Uppdaterad: torsdag, 1 februari, 2024 - 15:31
  • På hemsidan "Ålands Nyheter" uppges ingen ansvarig redaktör. Foto: Axel Eriksson

Ålänning bakom anonym hemsida

Ålands Radio kan idag avslöja att mannen bakom hemsidan ”Ålands Nyheter” heter Carl-Anton Kiviö. Det bekräftar ett trettiotal mail som mannen skickat till Ålands Tingsrätt, varifrån han begärt ut domar. Mannen, född 1987, befinner sig för närvarande i Brasilien.

Hemsidan Ålands Nyheter utger sig för att vara oberoende och publicerar texter och ingående referat från rättegångar där både dömda och icke dömda personer namnges.

Sidan började synas i sociala medier kring årsskiftet i samband med den rättegång där flera personer dömdes för bland annat grovt narkotikabrott på Åland. I texterna benämns de dömda som ”invandrarligan” eller ”narkotikaligan” och flera av gärningsmännen förekommer i texten med både namn, födelseår och bild. Vittnen, som inte varit misstänkta för brott i rättegången, namnges också och syns på bild i texten. Utöver detta har mannen även publicerat ett tjugotal namn i samband med andra brottmål.

Räkningar från tingsrätten

Sedan den 30 november förra året har mannen sammanlagt begärt ut ett femtiotal domar. Tingsrätten tar ut en avgift för att ta fram handlingarna ur sina system och fakturorna för handlingarna har skickats till mannens adress på Föglö. Totalt har mannen fakturerats flera hundra euro av tingsrätten för de dokument han begärt ut.

I de flesta fall begär han ut domar utifrån information som han har fått från Ålands Radio eller någon av de andra åländska medierna.

”Jag begär en kopia på domen för stöld och rån som gavs mot en 28-årig man förra veckan enligt Ålands Radio” skriver mannen i ett av mailen till tingsrätten. Handlingarna mannen begärt ut matchar de texter som finns på hemsidan.

Ansvarig redaktör saknas

Ålands Nyheter saknar ansvarig redaktör, något som lagen om yttrandefrihet i masspublikation förutsätter enligt Nenne Hallman som arbetar på Opinionsnämnden för massmedier. Nämnden behandlar anmälningar då någon ansett att medier gjort fel och bedömer sedan dessa utifrån journalistiska regler.

–Bedömer vi att det finns något fel i medier så är det den ansvariga redaktören vi hör av oss till säger hon.

På Ålands Nyheter finns heller ingen information om vem som publicerar innehållet och hemsidan ligger på ett speciellt webbhotell med syfte att dölja vem som äger domänen.

–Den som publicerar på Ålands Nyheter följer inte journalistiska regler, vill inte ta ansvar för innehållet och är inte engagerad i ansvarsfull journalistik. Publiken kan inte veta om informationen som personen publicerar är pålitlig och ärlig. Hur ska vi kunna rätta fel i media om vi inte vet vem det är som publicerar? Säger Nenne Hallman.

Hallman menar att Ålands Nyheter hela tiden balanserar på gränsen för vad som är tillåtet enligt de journalistiska reglerna, hon pekar också på flera andra faktorer som är problematiska. Att hemsidan försöker efterlikna en nyhetssida rent utseendemässigt, kallar sig oberoende, publicerar namn och bild på vittnen och att så pass mycket detaljer ur domar publiceras.

Erbjuder bitcoin

Mannen uppmanar även allmänheten att tipsa Ålands Nyheter.

”Vi erbjuder €1000 i belöning för nyhetstips som leder till avslöjanden av korruption inom åländsk politik, bland åländska makthavare eller andra makthavare verksamma inom Åland.”

Betalning utgår enligt hemsidan endast till exklusiva nyhetstips, och pengarna betalas antingen ut till ett bankkonto eller via den anonyma kryptovalutan bitcoin. Enligt Ålands Nyheter görs detta för att värna om tipsarens anonymitet.

Ålands Nyheter har polisanmälts för ärekränkning och är under utredning av polisen. Förundersökningsledare Nina Rasmus bekräftar att de har förhört målsägande, att de har en misstänkt i målet och att denne har adress på Åland, men befinner sig utomlands. Detta försvårar utredningen eftersom den misstänkte inte har kunnat förhöras.

Hemsidan Ålands Nyheter (alandsnyheter.com) har ingenting att göra med den facebooksida som under samma namn sammanfattar åländska nyheter.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »