• Infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) vill göra en översyn av Ålandstrafiken. Foto: Nina Smeds
Infrastrukturminister Mika Nordberg intervjuas av Nina Smeds
Lyssna här på Nina Smeds längre intervju med infrastrukturminister Mika Nordberg
Publicerad: torsdag, 29 augusti, 2019 - 22:00, uppdaterad: fredag, 30 augusti, 2019 - 10:41

Ålandstrafiken ses över av externa krafter

Sammanlagt 100.000 euro vill landskapsregeringen lägga ner på en översyn av Ålandstrafiken.

I översynen ingår det digitala systemet, kundservice, bokningsregler, biljettförsäljning och pakethantering. Ärendet finns med i landskapsregeringens andra tilläggsbudget för år 2019 som lämnades över till lagtinget i går. Landskapsregeringen har tittat på olika sätt att förbättra bokningsläget och bokningreglerna under den gångna mandatperioden men infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) tror att man kan förbättra ytterligare

- Och då behöver vi en extern hjälp eller konsult som kan titta på det, säger han.

Skärgårdsbor, turister, turistföretagare och även ålänningar med stuga i skärgården är beroende av skärgårdstrafiken och de ska även höras under processen enligt Mika Nordberg. Han vill ändå inte säga exakt hur man ska lösa problemen, men säger att det här är ett första steg.
-Det här är ett jobb som måste arbetas med i ett längre perspektiv, men under hösten hoppas jag att vi kommer vidare med just det här, säger Mika Nordberg.

Fler Nyheter

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Åland Post är inte oroliga över sympatistrejk

Eivor Granberg och Dan Johansson vid Åland Post
Åland Post säger att de inte är oroliga för Sjömansunionens sympatistrejk. Eivor Granberg, affärsområdeschef för posttjänster på Åland Post berättar att man får ta det som det kommer.

Ingen biltrafik på Embarsunds linjen nästa tisdag

Reparationsarbete med färjklaffen på Finholma i Föglö innebär att ingen biltransport är möjlig under fyra timmar tisdag 26 november.

Lagtinget tar paus

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtinget tar paus till den 2 december. De planerade plenumen under resten av november är inställda för att finans- och näringsutskottet ska ha tid att bereda budgetförslaget för landskapet år 2020.

Campos flyttar till Umeå

Nyhetsnotisen i ljudformat
Briana Campos lämnar Åland United efter fyra år för spel i Umeå IK. Campos ansluter till UIK vid årsskiftet.

Arbetslösheten ökade något

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det relativa arbetslöshetstalet var i oktober 3,4 procent. Det är en liten ökning jämfört med samma månad ifjol, då det var 3,1 procent. Det här visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Fellman uttagen till IBU-cupen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Jenny Fellman är uttagen som en av fyra skidskyttar från Finland som ska tävla i IBU-cupen i de tre första inledande tävlingarna.

Polismyndigheten: Ärendet sköttes korrekt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Landskapsregeringen (LR) har svarat på riksdagens justitieombudsman (JO) begäran om klargörande i ett fall där en förundersökning om misstänkt diskriminering blivit liggande så pass länge att ärendet efter två år preskriberats. Några dagar senare har en kommissarie fattat beslut om att ärendet skulle avslutas.