Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 juni, 2023 - 06:03Uppdaterad: onsdag, 7 juni, 2023 - 15:56

Åländska tonåringar misstänks för dubbelt fler brott än riksgenomsnittet – polisen oroas av statistiken

Åland har landets snällaste barn – men våra tonåringar är dubbelt så struliga som riksgenomsnittet. Fram till 14-årsåldern gör åländska barn förhållandevis få hyss. Men sen händer något. I åldersgruppen 15-17 utreds åländska tonåringar för mer än dubbelt så många brott som riksgenomsnittet.

Åländska barn i ålder 0-14 är överlag skötsamma. Under åren 2020-2022 gick det i genomsnitt hela 144 barn på varje incident som resulterade i att polisen gjorde en brottsutredning. Det här visar statistik som Ålands radio sammanställt utifrån data från Statistikcentralen.  

Den visar att åländska 0-14-åringar faktiskt är skötsammast i landet. Tyvärr visar statistiken att förhållandevis skötsamma åländska barn verkar bli förhållandevis struliga tonåringar.  

Över allt är ungdomar i åldern 15-17 föremål för betydligt fler polisutredningar än yngre barn, men de åländska 15-17-åringarna utreds dubbelt så ofta av polisen som sina generationskamrater i resten av landet. 

Under 2020-2022 utreddes åländska ungdomar i 15-17-årsåldern för totalt 861 brott. 

Polisen oroad över siffrorna 

Också Ålands polismyndighets egna siffror för Åland visar på en sakta men stadigt ökande trend vad gäller antalet misstänkta minderåriga. 

–Jag kan inte sitta här och säga att siffrorna inte är oroande. Också på ett riksgenomsnitt ser vi en ökning med nästan 3 000 misstänka minderåriga mellan 2021 och 2022, säger kommissarie Tommy Thörnroos. 

De vanligaste brotten bland minderåriga på Åland är trafikbrott följt av alkoholsförseelser och egendomsbrott.  

En del av statistiken kan dock ha naturliga förklaringar, menar Thörnroos. Arbete med ungdomar är prioriterat hos polisinrättningar i hela landet och vad gäller siffrorna för Åland kan vår litenhet och anmälningsbenägenhet spela in. 

Klart är i alla fall att mer måste göras för att komma åt problemet. 

– Vi har indikationer på en ökad psykisk ohälsa, vi vet att ungdomar känner att det är svårt att göra sig hörd. Vilken väg framåt som är den rätta att gå är svårt men jag vågar säga att prioritera arbetet med barn och unga är viktigt, säger Thörnroos. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »