Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 3 juni, 2024 - 21:50Uppdaterad: måndag, 3 juni, 2024 - 21:50

Åländska kommuner riskerar skattesmäll på 8 miljoner

Nya siffror från Skatteförvaltningen visar att de åländska kommunerna fått dryga 8 miljoner euro för mycket i skatteintäkter för 2023, flera kommuner ser nu ut att få en rejäl skattesmäll i höst. 

Andreas Johansson är kommundirektör i Sund och säger att det blir fel i prognoser ibland men att detta är något utöver det vanliga. De nya siffrorna för Sund visar minus 424 000 euro. Han tror att Skatteförvaltningens feluppskattningar beror på välfärdsområdesreformen. 

– Det samband jag tyckt mig se är att de flesta finländska kommuner kommer att få mer pengar och alla åländska får mindre. Min tippning är att det har med välfärdsområdesreformen att göra och att de räknat fel eftersom vi har egen behörighet på området, säger Johansson. 

För just Sunds kommun innebär det inga akuta bekymmer, men mindre förberedda kommuner kan eventuellt få problem. 

– Sunds kommun är väldigt likvid men det är alltid tråkigt när man får mindre pengar än man trodde, säger Johansson. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »