Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 januari, 2024 - 15:22Uppdaterad: onsdag, 10 januari, 2024 - 06:42
  • Rättegången hålls i Attunda tingsrätt. Foto: Emma Engqvist

Åklagaren: Näringsförbud och företagsbot till åländskt företag i misstänkt muthärva

Åklagaren yrkar på en företagsbot på två miljoner kronor och näringsförbud i tre år för det åländska företag som är åtalat för att vara inblandat i den misstänkta muthärvan med koppling till Akademiska sjukhuset i Uppsala.  

Det framkom under målets första rättegångsdag i dag, tisdag. Rättegången sker i Attunda tingsrätt utanför Stockholm. Under dagen har de allmänna delarna i åtalet gåtts igenom. 

Det åländska företaget åtalas för att ha fakturerat Akademiska sjukhuset så kallade luftfakturor och sedan betalat ut pengarna till ett privat konto tillhörande en verksamhetschef vid sjukhuset. Sammanlagt handlar det om en summa på nästan 250 000 euro.  
Åklagaren i målet menar att brotten som begåtts är grova eftersom betalningarna till verksamhetschefen har pågått systematiskt under en lång tid och eftersom det rör sig om stora summor.  Det åländska företaget är åtalat för grovt givande av muta mellan åren 2014 och 2022.

Den åländska vd:n nekar till brott och främjande av brott och menar även att det inte funnits uppsåt till brott.  
Mer om rättegången i våra sändningar i morgon, onsdag.  
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »