Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 november, 2023 - 16:44

Åländsk assistans vid ryska gränsen påverkar inte verksamheten här

I fall personal från den åländska gränsbevakningen tvingas hjälpa till vid den ryska gränsen kommer den operativa förmågan på Åland inte att äventyras. Det säger Kim Westman, stationschef för gränsbevakningen, som nu är i beredskap att assistera vid östgränsen om det skulle behövas.

– Vi har utnämnt vilka som skulle vara aktuella och gjort planer för att täppa upp de luckor de lämnar efter sig ifall de skulle behöva fara, säger han. 

Som Ålands radio rapporterade i går kan man behöva assistans i riket då Finland nu stänger fyra gränsövergångar vid gränsen mot öst. Orsaken till beslutet är att allt fler asylsökande med ofullständiga handlingar har anlänt till Finland via östgränsen under den senaste tiden. Den här ökningen uppfattas vara organiserad. 

Kim Westman vill inte ge några uppgifter kring hur många gränsbevakare som är stationerade på Åland eller kring hur många som skulle kunna behöva åka iväg. 
– Det berör inte allt för många och är ett sådant antal som inte äventyrar vår operativa förmåga på Åland, säger Westman. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »