• Ålands framtids ordförande Pia Eriksson förtydligar att hon inte anser att Åland bör lämna EU. Foto Rasmus Olin
Publicerad: torsdag, 12 september, 2019 - 06:21

Ålands framtid vill inte lämna EU

Det finns inte på Ålands Framtids politiska agenda att Åland på sikt ska lämna EU, skriver partiet i ett pressmeddelande. Detta efter att partiordförande Pia Eriksson i Ålands radios utfrågning svarat ja på frågan om ”Åland på sikt och under ordnade former borde lämna EU”.

–Då jag fick frågan gavs jag endast svarsalternativen ja eller nej, trots att det torde vara uppenbart för envar att frågan inte är svart eller vit, skriver Eriksson i pressmeddelandet.

Vidare skriver hon att EU-medlemskapet är mångfacetterat med många både goda och dåliga sidor. Goda sidor menar Eriksson, är den fria rörligheten och stabiliteten medan dåliga sidor är EU:s stelbenta petande i detaljfrågor som bör skötas lokalt, så nära medborgarna som möjligt. Som exempel ger hon vårjakten.

–Att jag slutligen, efter mycket lång tvekan ändå valde att svara ja på frågan beror på att EU-medlemskapet för Åland, just nu, med hämmande skattegränshinder, EU-domstolsprocess kring vårjakten, drastiskt minskade fiskekvoter, neddragningar i jordbruksstöden m.m. känns väldigt betungande, skriver Pia Eriksson.

 

Fler Nyheter

Oförändrad skatt i Brändö

Kommunfullmäktige i Brändö slog fast att inkomstskatten fortsättningsvis ska vara 16,75 procent.

Återhållsam ekonomisk politik de kommande fyra åren

Blivande lantrådet Veronica Thörnroos berättar om lördagens förhandlingar:
Blivande lantrådet Veronica Thörnroos avslöjar för Ålands Radio att vi från nästa landskapsregering de kommande fyra åren kan förvänta oss en restriktiv ekonomisk politik.

Lindrigare trafikolycka och en omhändertagen person

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En trafikolycka mellan en personbil och en moped inträffade i sjukhusrondellen natten mellan fredag och lördag.

Flera fall av misshandel natten till lördag

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Natten mellan fredag och lördag registrerades flera fall av misshandel, rapporterar polisen.

Oförändrad skatt i Lumparland

Inkomstskattesatsen blir oförändrad i Lumparland 2020, det beslöt kommunfullmäktige igår. Det betyder att Lumparland har kvar 19,50 procent i inkomstskatt.

Oförändrade skattesatser i Finström

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Inkomstskattesatsen i Finström blir oförändrad nästa år, det vill säga 18,5 procent.

Det höjda hemvårdsstödet har utvärderats

Social- och hälsovårdsminister Wille Valve:
Höjningen av det åländska hemvårdsstödet 2016 har lett till att fler föräldrar och framförallt fler pappor lyfter stödet. Höjningen har också inneburit ökade kostnader för kommunerna.

Villkorligt för kvinnan som bröt sig in på Röda korsgården

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En kvinna i 30-årsåldern döms till villkorligt fängelse för sammanlagt tolv olika brott som hon har begått under mars och april i år. Hon har brutit sig in på flera platser, bland annat på Röda korsgården där hon stal matleverantören Björntjänster Ab:s paketbil som hon sedan narkotikapåverkad körde iväg med.

Träd avverkas runt historisk väg

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Åtta träd ska fällas i Kungsgårdsallén i Kastelholm under november månad. Orsaken är att de är i så pass dåligt skick att de behöver fällas omgående, vilket framgick av en inventering i somras.