• Ålands framtids ordförande Pia Eriksson förtydligar att hon inte anser att Åland bör lämna EU. Foto Rasmus Olin
Publicerad: torsdag, 12 september, 2019 - 06:21

Ålands framtid vill inte lämna EU

Det finns inte på Ålands Framtids politiska agenda att Åland på sikt ska lämna EU, skriver partiet i ett pressmeddelande. Detta efter att partiordförande Pia Eriksson i Ålands radios utfrågning svarat ja på frågan om ”Åland på sikt och under ordnade former borde lämna EU”.

–Då jag fick frågan gavs jag endast svarsalternativen ja eller nej, trots att det torde vara uppenbart för envar att frågan inte är svart eller vit, skriver Eriksson i pressmeddelandet.

Vidare skriver hon att EU-medlemskapet är mångfacetterat med många både goda och dåliga sidor. Goda sidor menar Eriksson, är den fria rörligheten och stabiliteten medan dåliga sidor är EU:s stelbenta petande i detaljfrågor som bör skötas lokalt, så nära medborgarna som möjligt. Som exempel ger hon vårjakten.

–Att jag slutligen, efter mycket lång tvekan ändå valde att svara ja på frågan beror på att EU-medlemskapet för Åland, just nu, med hämmande skattegränshinder, EU-domstolsprocess kring vårjakten, drastiskt minskade fiskekvoter, neddragningar i jordbruksstöden m.m. känns väldigt betungande, skriver Pia Eriksson.

 

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.