Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 september, 2024 - 15:32Uppdaterad: tisdag, 10 september, 2024 - 16:15

Åland uteslutet då ny nationell säkerhetsstrategi tas fram – handlingar finns enbart på finska

Ålands landskapsregering är inte en av remissinstanserna när den nationella säkerhetsstrategin skickats ut från rikets säkerhetskommitté. 

Dessutom finns handlingen bara på finska och med anledning av detta har landskapsregeringen skickat en skrivelse till säkerhetskommitténs generalsekreterare Petteri Korvala.  

I skrivelsen framförs att det kan synas märkligt att Åland inte på något sätt, varken formellt eller informellt, involverats i framtagandet av den nationella säkerhetsstrategin. Det lyfts fram att myndigheter och institutioner som normalt är involverade i samhällets säkerhetsarbete är uppbyggda och fungerar annorlunda på Åland än i övriga landet bland annat på grund av självstyrelsen. 

Landskapsregeringen konstaterar att det ofta framkommer i den allmänna diskussionen att Åland bör aktivera sig mer i diskussionen om vår gemensamma säkerhet och beredskap. “Tyvärr blir det svårt om man från statsmaktens sida inte väljer att involvera Åland på ett grundläggande plan”, skriver landskapsregeringen.

Säkerhetskommitténs allmänna sekreterare Christian Perheentupa säger till Ålands Radio att det inte är frågan om ett misstag, utan att man först vill höra de fastländska instanserna och sedan kommer att be om Ålands landskapsregerings utlåtande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »