Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 20 februari, 2022 - 22:00Uppdaterad: måndag, 21 februari, 2022 - 07:13
  • Peggy Eriksson vill se bättre resultat i förhandlingarna om självstyrelselagen.

”Åland är pusselbiten som inte passar”

Det är mycket allvarligt om det inte blir en ny självstyrelselag den här mandatperioden säger Ålands framtids partiordförande Peggy Eriksson i Ålands Radios partiledarintervju.

- Vi har hållit på och förhandlat med Finland i tolv år, säger hon.

Peggy Eriksson hänvisar till en undersökning som Bjarne Lindström och Göran Lindholm gjort. Den visar att självstyrelsen urholkas. Problemet är att Ålands självstyrelse behöver utvecklas i takt med samhället i allmänhet, medan man från statens håll vill ha ett språk och liknande förhållanden överallt.

- Åland är pusselbiten som inte passar, säger hon.
Bevarandet av det svenska språket är orsaken till självstyrelsen. Om självstyrelsen urholkas drabbas språket. Peggy Eriksson anser att Finland inte vill ha en utvecklad självstyrelse, utan bara ser till sina egna behov, med klarläggande av lagparagrafer och behörighetsfördelningen.

- Vi måste bli betydligt tydligare på Åland med att vi inte går med på att förändra det som ni behöver förrän vi får det som vi behöver, säger Peggy Eriksson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »