Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 mars, 2024 - 16:05Uppdaterad: fredag, 15 mars, 2024 - 16:47

Aktiverad kalksten minskar effektivt övergödning i Östersjön enligt studie

Aktiverad kalksten är enligt ny forskning från Stockholms universitet mycket effektiv för att stoppa läckage av fosfor från näringsrika bottensediment, vilket i sin tur minskar övergödningen.

Johan Wikström, doktorand vid Stockholms universitet, som ledde forskningen, säger att den aktiverade kalkstenen visade lovande resultat och att utsläpp av växthusgaser samtidigt var låg. 

Aktiverad kalksten är en produkt som framställs av märgel, som är en biprodukt vid brytning av kalk, och innehåller över 90 procent kalciumkarbonat. Det sprids som partiklar vid vattenytan som sedan sjunker till botten för att binda fosfaten i sedimentet. I forskningsprojektet tog forskarna vatten- och sedimentprover bredvid åländska fiskodlingsplatser, därefter gjorde laboratorietester för att studera effektiviteten av olika doser av aktiverad kalksten för att binda fosfor. 

Rosita Broström, verksamhetsledare för Ålands fiskodlarförening, säger i ett pressmeddelande att man är glada över att få vara en del av studien och även nöjda med de lovande resultaten. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »