Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 december, 2023 - 16:04Uppdaterad: fredag, 22 december, 2023 - 16:57
  • Pressbild: Akademiska sjukhuset i Uppsala

Åländskt företag inblandat i misstänkt muthärva i Sverige

Sju personer står åtalade i en stor misstänkt muthärva med koppling till Akademiska sjukhuset i Uppsala – en av de åtalade är vd för ett företag registrerat på Åland.

SVT:s Uppdrag granskning har uppmärksammat fallet, som handlar utbyte av produkter och tjänster inom medicinsk teknologi. 

Enligt stämningsansökan har det åländska företaget fakturerat sjukhuset så kallade luftfakturor och sedan betalat ut pengarna till verksamhetschefens privata konto. Sammanlagt handlar det om en summa på nästan 250 000 euro. 

Vd:n misstänks för grovt givande av muta och nekar till brott, liksom alla andra misstänkta. Det åländska företagets vd säger till Ålands radio att det är de som blivit lurade av sjukhusets verksamhetschef som sagt åt dem att pengarna skulle gå till utbildning och föreläsningar. Rättegången hålls i januari.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »