• Axel Jonsson och Brage Eklund. Arkivfoto: Malin Lundberg
Publicerad: måndag, 10 december, 2018 - 12:45, uppdaterad: måndag, 10 december, 2018 - 12:52

ÅF-motion om skatteavdrag

Beskatta låga pensionsinkomster lindrigare än idag skriver Ålands Framtids Axel Johnsson och Brage Eklund.

 De föreslår ett tillägg i regeringens förslag om att höja gränsen för arbets- och pensionsinkomstavdrag i kommunalbeskattningen. Förslaget skulle innebära att avdraget även gäller för personer vars sammanlagda skattepliktiga inkomst är högst 15 000 euro och då helt utan det maxtak på 100 euro som regeringen föreslagit. Pensionärer vars inkomster ligger under fattigdomsgränsen skulle alltså i praktiken inte betala någon skatt på sina pensionsinkomster.

Förslaget till höjning av inkomstgränsen för arbets- och pensionsinkomstavdraget behandlas i lagtinget i dag.

Fler Nyheter

Viking Line förlorade mot kryssningsvärd

Viking Line ska betala 96.000 euro plus ränta till den tidigare kryssningsvärden Maria Bremer på grund av att hon blev diskriminerad och uppsagd på felaktigt sätt. Domen har utfärdats av Helsingfors tingsrätt, det skriver Svenska Yle.

Åda uppfyller inte sina åtaganden

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Åda Ab uppfyller inte sina åtaganden när det gäller avtal om dataskyddsombud.

Flera stora Leaderprojekt beviljas pengar

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Flera stora leaderprojekt beviljas nu pengar av landskapsregeringen. FM i mathantverk kommer att hållas på Åland 2021, en våtmark ska anläggas på Lappo i Brändö och projektet Ådans vänner ska främja sjöfågelstammarna på Åland.

Förvaltningschefen fortsätter

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapets förvaltningschef Dan E Eriksson anställs i 3 månader till som tillfällig tjänsteman.

ÅCA ska bli mer inriktat på försäljning

ÅCA:s vd Joakim Blom
Enligt ÅCA:s nytillträdde vd Joakim Blom har andelslaget varit för fokuserat på att lansera nya produkter och inte lagt tillräckligt stor kraft på försäljning, något som kan vara en delförklaring till ÅCA:s svaga resultat de senaste åren. Nu vill Joakim Blom få till en kulturförändring inom ÅCA.

Weuro tog silver och guld i FM

Nyhetsnotisen i ljudformat:
När FM i kortbana inleddes i Tammerfors i går tog simmaren Olivia Weuro två medaljer, ett silver och ett guld.

Stor organisationsreform väntar i Mariehamn

Roger Jansson och Sara Kemetter
Stadens barnomsorg flyttas från socialförvaltningen till bildningssektorn. Det är en av de största förändringarna när Mariehamns stad gör en organisationsreform som börjar gälla år 2021. Av nuvarande socialnämnd bildas en äldrenämnd där äldresektorns ärenden handhas.

Samlingshuset levereras senare än väntat

Dennis Jansson, byggnadskommitténs ordförande:
Samlingshuset i Prestgårdenby, som skulle överlämnats till Jomala kommun nästa vecka, försenas med drygt en månad. Det beskedet fick byggnadskommittén vid ett besök i byggnaden under gårdagen.

MSÅ kritiserar planer för kommunreform och kortrutt

Tage Silander:
Hanteringen av kommunreformen och kortrutten i finans- och näringsutskottets utlåtandet över budgeten för år 2020 är problematiska för regeringspartiet Moderat samling. Det framkom under lagtingsdebatten i går. Tage Silander (MSÅ) efterlyste en tidsmässig ram för när kommunsammanslagningarna ska vara genomförda.