• Foto: Malin Lundberg
Ur lagtingsdebatten med Axel Jonsson (ÅF) och Petri Carlsson (MSÅ)
Publicerad: onsdag, 22 maj, 2019 - 22:00, uppdaterad: torsdag, 23 maj, 2019 - 05:57

Åda ska inte favoriseras i stöd för it-samordning

Åda ska inte favoriseras i det förslag till it-samarbetsstöd som landskapet planerar för kommunerna. Det sade Axel Jonsson (ÅF) i lagtinget idag.

Landskapsregeringen ger i ett lagförslag 300.000 euro till kommunerna för att samordna sina it-tjänster. Man prioriterar projekt som drivs genom det landskaps- och kommunalägda bolaget Åda. Axel Jonsson var kritisk till att alla bolag inte behandlas lika i lagförslaget.

-Lagen måste utformas så att vi understryker att alla bolag och aktörer behandlas lika, sade han.

Axel Jonsson menade att lagförslaget strider mot principen om den fria konkurrensen och allas möjlghet att delta i utvecklingen av det digitala Åland. Han påpekade också att man inte villkorar andra stöd på samma vis.

-Väljer man att gå via Åda ökar möjligheterna till att samordna flera kommuner än bara två, svarade finans- och näringsutskottets ordförande Petri Carlsson (MSÅ).

Ärendet bordlades på förslag av Veronica Thörnroos (C) när det visade sig att flera ledamöter i oppositionen var ovetande om att Petri Carlsson, som presenterade finansutskottets utlåtande, är Mariehamns representant och styrelseordförande i Åda.

Fler Nyheter

Voltade med bil – klarade sig oskadd

En person voltade med bilen på Gregersövägen i Möckelö igår kväll. Trots olyckan klarade sig föraren utan skador.

Tingsrätten förkastade åtal om misshandel

Tingsrätten har förkastat ett åtal om misshandel. Fallet skedde i februari 2017, då en man åtalades för att med sin bil köra framåt en bit så att en annan man som lutade sig in i hans bil träffades av bilens dörrkarm och föll omkull.

Jeppas Sputnik vann på Solvalla

En av ägarna, Ulf Eriksson, om vinsten:
Trav: En något oväntad seger stod varmblodet Jeppas Sputnik för på Solvalla på onsdagen. På tiden 1,13,6 tog han hem segern under Jubileumspokalen...

Minskad algblomning

Det svala och ostadiga vädret har minskat på algblomningarna både i havsområden och sjöar.

Övernäs temporära matsal fungerar bra

Rektor Anders Eriksson:
Under de kommande tio veckorna äter eleverna vid Övernäs skola vid Wiklöf Holding Arena då skolköket renoveras.

Åländsk man häktad i sin frånvaro för grov penningtvätt

En åländsk man har häktats i sin frånvaro vid Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo, för tre olika fall av grov penningtvätt.

Höll hundar uppbundna i trädgård – ÅMHM inspekterade

En hundägare höll sina hundar uppbundna i sin trädgård och en anmälan om brister i djurhållningen inkom till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, i slutet av maj.

Elhybridfärja ska trafikera Föglö-linjen

Infrastrukturminister Mika Nordberg, Ansgars vd Tomas Lindqvist och Finnferries vd Mats Rosin:
Landskapsregeringen har beslutat att anta ett anbud från en sammanslutning bestående av Ansgar Ab och Finlands Färjetrafik Ab för Föglö-linjen under åren 2022-2037.

Godby Shippings Misida drabbat av dödsolycka

Dan Mikkola, vd för Godby Shipping:
En olycka med dödlig utgång har drabbat Godby Shipping Ab. Olyckan inträffade fredagen den 9 augusti i samband med att fartyget Misida lastades i hamnen i Rotterdam.