• Foto: Malin Lundberg
Ur lagtingsdebatten med Axel Jonsson (ÅF) och Petri Carlsson (MSÅ)
Publicerad: onsdag, 22 maj, 2019 - 22:00, uppdaterad: torsdag, 23 maj, 2019 - 05:57

Åda ska inte favoriseras i stöd för it-samordning

Åda ska inte favoriseras i det förslag till it-samarbetsstöd som landskapet planerar för kommunerna. Det sade Axel Jonsson (ÅF) i lagtinget idag.

Landskapsregeringen ger i ett lagförslag 300.000 euro till kommunerna för att samordna sina it-tjänster. Man prioriterar projekt som drivs genom det landskaps- och kommunalägda bolaget Åda. Axel Jonsson var kritisk till att alla bolag inte behandlas lika i lagförslaget.

-Lagen måste utformas så att vi understryker att alla bolag och aktörer behandlas lika, sade han.

Axel Jonsson menade att lagförslaget strider mot principen om den fria konkurrensen och allas möjlghet att delta i utvecklingen av det digitala Åland. Han påpekade också att man inte villkorar andra stöd på samma vis.

-Väljer man att gå via Åda ökar möjligheterna till att samordna flera kommuner än bara två, svarade finans- och näringsutskottets ordförande Petri Carlsson (MSÅ).

Ärendet bordlades på förslag av Veronica Thörnroos (C) när det visade sig att flera ledamöter i oppositionen var ovetande om att Petri Carlsson, som presenterade finansutskottets utlåtande, är Mariehamns representant och styrelseordförande i Åda.

Fler Nyheter

Bilbrand i Hammarland troligen anlagd

Någon gång mellan den 9 och 14 januari förstördes en bil i en brand i Hammarland.

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.