Publicerad: torsdag, 17 september, 2020 - 10:06Uppdaterad: torsdag, 17 september, 2020 - 12:26
  • Arkivbild. Foto: Jan Jacobsson

50 procent av gymnasieelever har alkoholdebuterat

Elever i årskurs ett och två i de åländska gymnasieskolorna samt elever vid högstadieskolorna har under hösten deltagit i en enkät från Folkhälsan om alkohol, tobak och narkotika.

Resultaten visar att det är många elever i högstadieskolorna som har haft sin tobaksdebut, men att det är få som dagligen använder någon form av tobak. Undersökningen visar också att åländska högstadieelever intensivkonsumerar alkohol mest och då jämför man med svenska referenskommuner. Mer än hälften av eleverna på gymnasiet har varit berusade någon gång och det vanligaste sättet att få tag på alkohol är att en vuxen köper ut eller genom en kompis eller kompisens syskon.
Det går också att tydligt se ett samband mellan konsumtionen av alkohol/tobak till narkotikabruk. Ungdomar som dricker alkohol eller konsumerar tobak brukar narkotika i större utsträckning än ungdomar som inte gör det.
Resultaten redovisas just nu på föräldramötena runt om på Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »