Genom ett upprop på sociala medier i januari samlade privatpersonen Miina Fagerlund in erfarenheter av att vara patient vid ÅHS Rehab-läkarmottagning och avdelning 2c.
- Det hade varit mycket skriverier bland bekanta och på olika forum på sociala medier, många skrev att "även jag åkte ut från rehab" och undrade vad de skulle göra för att få hjälp, det fick mig att vilja göra något åt saken.
Fagerlund har också egna erfarenheter av ÅHS rehab.
Här vårdas personer med kronisk sjukdom, neurologisk sjukdom och värk i muskler eller leder. Insamlingen resulterade i 26 patientberättelser och 22 av patienterna upplevde att de inte alls fått hjälp av ÅHS under åren 2021 och 2022. 14 av dem har hänvisats till hälsocentralen, och 18 upplever ett försämrat mående eller en försämrad livskvalitet i dag.
- Jag har märkt att det i många fall tagit flera dagar att få svar av dem. De skulle aldrig orka gå ut till media själva, det är därför jag gör det här, berättar Fagerlund.
Det faktiska antalet patienter som kontaktat henne är över trettio, men eftersom orken tagit slut för några landade slutsiffran på 26.
I berättelserna beskrivs känslor av att inte tas på allvar med sina problem och någon har till och med upplevt personalen som hånfull. Det har också funnits en känsla av vanmakt, en upplevelse av att inte kunna påverka den egna vården.
Enligt skrivelsen har kvinnor och män i alla åldrar svarat på frågorna. Fagerlund ifrågasätter om Landskapslagen om hälso- och sjukvården följs vid ÅHS Rehab, och hon riktar samtidigt några raka frågor till ÅHS ledning om hur de kommer att säkerställa rätten till god vård för patienterna i framtiden.
Ålands radio har verifierat en handfull av berättelserna.
På ÅHS bekräftar chefsöverläkare Jun Nagamori att skrivelsen kommit till dem, men ärendet kommer att behandlas först under nästa vecka.