Publicerad: fredag, 18 september, 2020 - 06:33Uppdaterad: fredag, 18 september, 2020 - 11:42

Ebersson trea i Solveig von Schoultz-tävlingen

Sara Ebersson från Mariehamn kammade hem tredje pris i Solveig von Schoultz-tävlingen. Första pris gick till Annakaisa Suni som tidigare arbetat på tidningen Nya Åland.

Tävlingen som arrangeras av Svenska folkskolans vänner (SFV) är en skrivtävling för personer som är över 30 år och hade dikter som tema under 2020. Juryns ordförande, Mia Österlund, säger att det var tydligt bland årets bidrag att många av bidragen författats under pandemins tid av isolering.

I motiveringen till ålänningen Sara Eberssons tredjepris står det att hon för en diktsvit som uppmanar: kliv fram till talarstolen, skriv till samtiden, och som med metapoetisk finess låter dikterna växa till att göra just detta och samtidigt förena den abstrakta skrifttematiken med precist iakttagna vardagsdetaljer.

I motiveringen för Annakaisa Sunis förstapris har hon enligt juryn skrivit en levande diktsvit. ”Diktvärlden som tematiserar en resa till Arktis rymmer ett alldeles eget anslag. Arktissviten äger metaforisk bärkraft och har en lekfull energi som lindas kring det som bultar strax inunder.”

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »