Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 5 oktober, 2023 - 17:17
  • Jomala
    Jomalas kommundirektör Christian Dreyer. Foto: Johan Ågren

Problematiskt med KST:s solidariska modell enligt Jomala

Kommunernas socialtjänsts, KST, solidariska finansiering är ett stort problem enligt Jomalas kommundirektör Christian Dreyer. 

Ålands Radio intervjuar kommundirektörerna om hur den snart gångna mandatperioden har varit och tittar närmare på vilka potentiella utmaningar som varje kommun kan ställas inför.  
 
Jomala växer och planerar för fortsatt tillväxt i invånarantal under de kommande åren, men att hinna med och bygga ut servicen i samma takt som kommunen växer är en utmaning. 
Kommundirektören i Jomala, Christian Dreyer, som också sitter i KSTs styrelse, ställer sig frågande till att just socialtjänsten plockats ut för att finansieras solidariskt. 
De åländska kommunerna hade innan KST haft olika höga vårdkostnader. Där vissa kommuner har haft stora belopp för äldreomsorg och Jomala haft höga kostnader för barnomsorg och skola. Kostnader för socialtjänst har inte varit höga i kommunen för socialtjänst som efter KST ökat med miljonbelopp enligt kommundirektören. 
- Det finns en logik i att solidariskt finansiera saker, men då skulle vi vilja ha hjälp at finansiera vår jättestora barnomsorg och skola också. Den hjälpen får man inte av systemet, så det slår orättvist på det viset, säger Christian Dreyer. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »