Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 mars, 2021 - 13:46
  • Nätporren är i många fall råare och mer extrem än den porr som tidigare fanns tillgängliga i tidningar och på film, menar Katja Söderbäck och Tony Johansson. Foto: ÅRTV

Att prata om porr hjälper, och behöver inte vara en stor sak

#prataomporr är ett samarbete mellan Fältarna och Rädda barnen, som lyfter frågor om porr med ungdomar i en tid där allt yngre barn kommer åt nätpornografi.

- Det produceras ofta porr som relaterar till vad som är trendigt just nu, och ett exempel är spelet Fortnite, som är väldigt stort bland barn och unga. Sånt kan bli en tidig introduktion till porr för någon som inte skulle ha hittat det annars, säger fältaren Katja Söderbäck, som tillsammans med Tony Johansson, också fältare, i veckan höll en föreläsning på temat tillsammans med Övernäs hem och skola.

Deras råd till vårdnadshavare är att börja prata om integritet tidigt och i små doser, istället för att sitta ner för ett långt och seriöst samtal med sin tonåring.

- Vi hör från de ungdomar vi träffar att de ser hur svårt deras föräldrar har att sätta sig ner och ha ett samtal på det sättet, och det leder till att många av de unga undviker ämnet. Men om man börjar prata om integritet i omgångar kan man göra en naturlig övergång till sex och porr senare, säger Tony Johansson.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »