Finland 100 år

Hundraårsjubileet av Finlands 100 år som självständig stat firas 2017 och det uppmärksammar Ålands Radio genom en rad olika reportage och program.

Barnen glöms inte bort på "nya" Pommern

Skeppsråttan Ruby visar vägen (från Åland idag)
Finland 100 år
Arbetet med att få Pommern i skick för besökare är i full gång och det jobbas med upplevelser för alla åldrar. Dom yngre besökarna ska få vara med om ”Rubys resa”.

Självständighetsbalen 2017

Finland 100 år
Ålands Radio var på plats i Helsingfors den 6 december då Finland firade 100 år. Här kan ni se ett kollage från Självständighetsbalen där redaktör Ann-Christine Karlsson bland annat träffar flera av de inbjudna ålänningarna.

Dagmar Franzén - flykting i eget land

Dagmar Franzén - flykting i eget land
Finland 100 år
Dagmar Franzén född Wiik, idag bosatt i Mariehamn sedan flera år, fick som så många andra som levde i östra Finland uppleva vad det vill säga att tvingas på flykt. Två gånger flydde familjen hemstaden Viborg.

Undantaget Åland, historisk paneldebatt

Historisk paneldiskussion
Finland 100 år
Ålands plats i finländsk historieskrivning var temat under en paneldiskussion som Svenska litteratursällskapet i Finland arrangerade på Ålands museum under sensommaren.

Sinikka Wartiainen berättar sin histora

Eva Nybergs program om Sinikka Wartiainen sändes i Ålands Radio första gången 2001.
Finland 100 år
I serien Finland 100 år återutsänder Ålands Radio ett program som Eva Nyberg gjorde 2001. Programmet handlar om Sinikka Wartiainen från Föglö med rötterna i Karelen. Ett Karelen som hon och henns familj och tiotusentals andra personer tvingades fly från under vinter och fortsättningskrigen.

Tove Jansson blev århundradets finlandssvensk

Ann-Christine Karlsson besökte stadsbiblioteket för att prata om Tove Jansson
Finland 100 år
Tove Jansson utsågs på svenska dagen den sjätte november till århundradets finlandssvensk och än idag är hennes böcker mycket populära, bland annat på Mariehamns stadsbibliotek.

Krigstidens barn

Ann-Gerd Steinby, Mirjam Öberg och Bror-Erik Granlund intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Finland 100 år
En fick som barn fly för sitt liv från hemmet i Karelen inte bara en utan två gånger, den andra gången för gott, den andra skickades som krigsbarn till Sverige undan kriget och den tredje drog vinstlotten i livets lotteri och föddes på det av kriget skonade Åland. Möt några av krigstidens barn i vår serie Finland 100 år.

Ålandsrörelsen 100 år

Ålandsrörelsen 100 år del 1 20170821
Ålandsrörelsen 100 år del 2 20170821
Ålandsrörelsen 100 år del 1320170821
Finland 100 år
Den 20 augusti var det stor jubileumsfest på Ålands Folkhögskola, detta för att fira att det var 100 år sedan Ålandsrörelsens första möte hölls på samma plats.

Sidor