Krigstidens barn
En fick som barn fly för sitt liv från hemmet i Karelen inte bara en utan två gånger, den andra gången för gott, den andra skickades som krigsbarn till Sverige undan kriget och den tredje drog vinstlotten i livets lotteri och föddes på det av kriget skonade Åland. Möt några av krigstidens barn i vår serie Finland 100 år.
Den 30 november 1939 bröt det så kallade Vinterkriget ut och befolkningen i Karelen fick evakueringsorder. Mirjam Öberg, bosatt i Mariehamn, var 7 år vid krigsutbrottet och minns tydligt hur familjen tvingades på flykt i eget land. Under mellankrigstiden återvände familjen till Kuolemajärvi och byggde sig ett nytt hem men tvingades på flykt igen när Fortsättningskriget bröt ut vid midsommartid 1941. Den här gången flydde man för gott i och med att större delern av Karelen måste avträdas till Sovjetunionen efter krigsslutet.
Ann-Gerd Steinby föddes i Helsingfors några månader före Fortsättningskriget bröt ut. Hon sändes, liksom 70.000 andra finländska barn, till Sverige av sina föräldrar för att undgå krigets fasor. Ann-Gerd var två perioder i Stockholm. Den första minns hon inte eftersom hon var så liten, den andra däremot minns hon tydligt trots att hon bara var 3 år när hon åkte iväg med en lapp om halsen.
Samma år, 1941, på hösten såg Bror-Erik Granlund dagens ljus i Sund. Han var den som drog vinstlotten i detta livets lotteri när han hade turen att födas på det av kriget skonade Åland. Visst var det kristider även här under kriget och det mesta som skulle köpas var hårt ransonerat men brist på mat var det inte på Åland och livet gick sin gilla gång.
Hör dessa tre, Ann-Gerd Steinby, Mirjam Öberg och Bror-Erik Granlund i programmet Krigstidens barn!
Taggar
Författare
- Ann-Christine Karlsson