Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 april, 2022 - 17:15Uppdaterad: onsdag, 20 april, 2022 - 17:15

“Ser inga stora nackdelar med Natomedlemskap”

Det säkerhetspolitiska läget förändrades drastiskt när Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari i år. Under dessa två månader som har passerat har diskussionerna gått heta kring om Finland ska bli medlem i Nato.

Förra veckan sa statsminister Sanna Marin att ett besked i frågan är att vänta inom några veckor snarare än månader. Statsrådet har också lämnat över en redogörelse för det säkerhetspolitiska läget till riksdagen och den redogörelsen ska användas som grund i riksdagens Nato-diskussioner. En redogörelse som snabbt blev sammanställd och inte bör läsas ensam, utan ses som ett komplement till redogörelsen från 2020 kring Finlands utrikespolitik enligt Sia Spiliopoulou Åkermark som är direktör vid Ålands fredsinstitut. Saila Heinikoski är äldre forskare vid utrikespolitiska institutet hon berättar hur hon tolkar hotet från ryska säkerhetsrådets vice ordförande Dmitrij Medvedev som har sagt att Ryssland kommer vidta åtgärder om Finland och Sverige går med i Nato, vad hon ser för fördelar och nackdelar med ett finländskt natomedlemskap samt att ett medlemskap i Nato inte skulle påverka Ålands fortsatta demilitärisering och neutralisering.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »