Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 april, 2024 - 16:37Uppdaterad: torsdag, 18 april, 2024 - 12:50
  • Marcus Måtar, Mats Perämaa och Nina Fellman.

Politiker: Ofta lyckas upphandlingarna rätt bra 

Visst kan det vara knepigt med offentliga upphandlingar på Åland, men till stora delar fungerar systemet rätt bra, menar Mats Perämaa, Nina Fellman och Marcus Måtar.  

I måndags beviljade lagtinget tilläggsmedel för Ålands största offentliga upphandling någonsin, ÅHS nya vårdinformationssystem. Upphandlingsprocessen har kritiserats bland annat för de höga kostnaderna och för att man inledde en konkurrenspräglad dialog med en enda aktör. 

Också tidigare upphandlingar har tampats med problem och rättsprocesser, och från många olika håll har det påtalats att Åland måste bli bättre på offentlig upphandling. 

Ålands Radio bjöd in finansminister Mats Perämaa (Lib), Finans- och näringsutskottets vice ordförande Nina Fellman (S) och oppositionsledaren Marcus Måtar (Ob) för att diskutera frågan – och höja blicken från VIS-debatten. 

Perämaa bedömde för sin del att det offentliga Åland ofta klarar upphandlingarna rätt bra, och att det i första hand är upphandlingar av digitala system är som varit besvärliga. Fellman påminde om att också privata bolag misslyckas med sina upphandlingar då och då. 

– Det finns kompetens när det gäller upphandlingar i landskapsregeringen, men den utnyttjas kanske inte på bredden. Att inte samarbeta på områden där det behövs djup kunskap är dumt, säger Fellman. 

Marcus Måtar, som varit starkt kritisk till VIS-upphandlingen, säger att han har en känsla av att Åland inte alltid utnyttjar den privata upphandlingsexpertis som finns på bästa sätt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »