Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 1 augusti, 2022 - 16:05Uppdaterad: måndag, 1 augusti, 2022 - 16:05
  • KONTRAFAKTISKT
    Europaparlamentet i Bryssel. Foto: Nina Smeds.

Om Åland inte gått med i EU

Hur hade livet på Åland varit om historien hade tagit en annan vändning än vad den faktiskt gjorde och Åland inte röstat ja till ett medlemskap i EU?

Det tankeexperimentet utforskar vi i sommarserien “Kontrafaktiskt”. På Åland krävdes två separata folkomröstningar för att godkänna ett medlemskap i den europeiska unionen. I den första folkomröstningen den 16 oktober 1994 röstade 51,9 procent av ålänningarna för ett medlemskap och i den andra drygt en månad senare var 73,6 procent för ett åländskt medlemskap. Ålands lagting fastställde anslutningen till EU den 2 december 1994. Av lagtingets 30 ledamöter röstade 26 för medlemskapet. Vad hade hänt om Åland röstat nej. Vice lantrådet Harry Jansson är med och spekulerar denna gång.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »