Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 mars, 2024 - 17:49Uppdaterad: onsdag, 27 mars, 2024 - 17:49

Minister mötte medborgare om vindkraft – "Utredning klar vid årsskiftet"

Storskalig havsbaserad vindkraft diskuterades under onsdagen i Åland idag, mot bakgrund att ungefär 200 Getabor undertecknat en namninsamling mot just det.

Initiativtagaren till insamlingen, Daniel Mattsson, säger att den estetiska aspekten i det hela är mycket viktig för Åland. Det håller infrastrukturminister Camilla Gunell (S) med om, att området norr om Åland är vackert och unikt. Hon lyfter fram Ålands roll i klimatfrågan och Östersjöns status. Gunell säger också att Åland behöver fler hållbara ben att stå på vad gäller ekonomin, med en levande landsbygd och skärgård. Mattsson menar att man i och med en vindkraftpark norr om Åland skulle slå undan benen för turismnäringen. Daniel Mattsson menar att det inte heller finns något som visar att storskalig havsbaserad vindkraft är långsiktigt ekonomiskt lönsamt och att debatten kanske skulle se annorlunda ut om så var fallet.  

Camilla Gunell säger att man som beslutsfattare inte bara ska tro på guld och gröna skogar, men inte heller bortse de möjligheter en vindkraftpark kan ha. Hon säger att stora delar av det tilltänkta området kanske inte blir aktuellt, då djupet varierar kraftigt. Gunell säger också att kommunerna ska veta vad de säger ja eller nej till när det kommer till beslutsfattande i ärendet och den utredningen beräknas vara klar vid årsskiftet.

I ljudspelaren här ovanför kan du lyssna på den 20 minuter långa diskussionen i sin helhet. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »