Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 april, 2024 - 17:28Uppdaterad: torsdag, 11 april, 2024 - 17:29

Mats Löfström: ”Bemanningsstödet är en livsförutsättning för finländsk sjöfart"

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström säger att bemanningsstödet är en livsförutsättning för att trygga finländsk sjöfart i konkurrens mot andra länders. Han säger att det inte är aktuellt med några förändringar från den finländska regeringens sida.

Detta apropå att näringslivets forskningsinstitut, Etla kritiserar stödsystemet där Viking Line toppar listan över de företag som fått mest företagsstöd i landet under förra året.

– Jag har varit mycket tydlig om att vi kan inte börja ifrågasätta det här stödet eftersom det skulle leda till direkta utflaggningar, säger Mats Löfström

Att ge ännu mer stöd till sjöfarten för att trygga fartygstrafiken och export- och importkedjorna under ekonomiskt kärva tider, är dock inte nödvändigt enligt honom.

– För tillfället har Finland ett konkurrenskraftigt stödsystem, men när vi talar om stöd i allmänhet är det en enorm utmaning just nu för små öppna ekonomier som Sverige och Finland som tävlar med kinesiska och amerikanska bolag som får statsstöd, säger Mats Löfström, som hoppas att nästa EU-kommission går in för att skapa egna europeiska stödsystem och regelverk för att framtidssäkra viss industri inom Europa.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »