Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 maj, 2021 - 17:06Uppdaterad: söndag, 16 maj, 2021 - 18:47

Löfström: "Enorm prestigeförlust för Finland"

I riksdagen har man i flera dagar manglat EU:s stora corona-återhämtningsfond på 750 miljarder euro.

Det finns en majoritet för att ratificera, att godkänna förslaget, men Sannfinländarna har försökt att skjuta upp behandlingen. Under eftermiddagen har man hamnat i ett oklart läge då Sannfinländarna vill skjuta upp behandlingen till efter midsommar.

- Om man skjuter upp behandlingen till 26:e juni, betyder det att Finland inte har ratificerat sin medverkan i fonden. Det skapar enorma problem på EU-plan för andra medlemsländerna är redo att gå vidare och Finland skulle vara ett av de sista länderna. I praktiken innebär det att man fördröjer fondens start och dess tillämpning. Det skulle vara en enrom prestigeförlust för Finland att rådda till det på det viset när man har förhandlat fram slutresultatet och fick på det sättet med andra medlemsländer på sin linje, säger Mats Löfström.

Senare under eftermiddagen röstades Sannfinländarnas förslag ner med siffrorna 68 mot 38.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »