Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 mars, 2022 - 17:09Uppdaterad: torsdag, 24 mars, 2022 - 11:38
  • Talterapeuten vid ÅHS, Sofia Hammar. Foto: Johan Ågren.

Långa väntetider till talterapeuter

Det kan dröja upp till ett halvår innan man får hjälp och talterapeuten vid ÅHS, Sofia Hammar, anser att det är en för lång väntetid.

Det finns totalt tio stycken talterapeuter eller logopeder på Åland, alltså människor som hjälper till och behandlar patienters röststörning, talsvårigheter, ät- och sväljsvårigheter eller språkproblem. Fem stycken är privata och vid Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS jobbar fyra stycken varav en av dessa talterapeuter arbetar med hjälpmedel på ÅHS som även riktar sig till andra patientgrupper. Sedan finns även en talterapeut på Ålands lyceum.

Man räknar i genomsnitt med att var femtonde elev har någon form av språkstörning och i nuläget finns det inga talterapeuter alls vid de åländska grundskolorna, något som Sofia Hammar gärna hade sett förändrats.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »