• Debattören Lena Nordman FOTO: Johan Ågren
Om jämställdhet i lagtinget
Publicerad: tisdag, 22 oktober, 2019 - 17:35, uppdaterad: onsdag, 23 oktober, 2019 - 09:58

Kvinnofrågor kan glömmas bort med manligt parlament

Debattören Lena Nordman oroar sig för hur högt jämställdhetsarbetet kommer att prioriteras i ett lagting där två tredjedelar är män. När hon ställer frågan i sociala medier får hon inte många rimliga svar.

"Varken centerns eller moderaternas ordförande vågar/vill säga sig vara feminist. De har med andra ord ingen uppfattning om underströmmarna i den ekonomiska politiken. Hur tänker ni er att vi med detta lagting tar tillvara kvinnors ekonomiska och akut pockande problematik, t ex ensamförsörjare av barn och fattiga pensionärer? Jag frågar INTE efter vad ni anser om väljarnas rätt osv. Jag frågar efter HUR detta lagting ska värna om utsatta, helt vanliga gruppers ekonomiska situation de närmaste fyra åren". Så lyder inlägget på Facebook - eller i alla fall huvuddelen av det.

Trots mängder av svar, 171 stycken, handlar bara ett litet fåtal om sakfrågan. Merparten av svaren har just män som avsändare, och de ser inga problem med könsfördelningen i parlamentet. Typiskt, menar Lena Nordman.

- Folk tycker att de på sociala medier kan säga vad som helst, och utan att tänka efter kan de komma med vilka svar som helst, säger hon.