Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 november, 2023 - 17:11Uppdaterad: torsdag, 16 november, 2023 - 17:36
  • Alfons Röblom, Marcus Måtar och Wille Valve.

Här är MoHikanerna - eller kanske Oppositionell samling?

Den nya oppositionen funderar på vad de ska kalla sig men vill agera konstruktivt. 

Katrin Sjögren från Liberalerna har meddelat att hon avser bilda en regering med Centern och Socialdemokraterna. 

Något regeringsprogram är ännu inte skrivet, men på väg in i Ålands Radios studio funderade de troliga oppositionsledarna Wille Valve (MSÅ), Marcus Måtar (Ob) och Alfons Röblom (HI) på vad de ska kalla sig. 

Mohikanerna? Eller Oppositionell samling? 

Trots inbördes olikheter mellan deras partier ser Valve, Måtar och Röblom att det finns frågor där de kan hitta en gemensam melodi i oppositionen, men också att de är villiga att bejaka goda förslag från regeringen.  

Att Centern och Liberalerna närmar sig varandra kan vara bra för Åland, men samarbetet kan också bädda för en ganska spretig regering, tror trion.  

Marcus Måtar spår att kommunfrågan blir svår för Centern och Liberalerna om ingen backar från tidigare ståndpunkter. Alfons Röblom befarar att de två stora partierna får svårt att samarbeta utan att ställa alltför många frågor på hyllan. 

- Det har markerats tydligt från centerhåll att det här inte är färdigt ännu, konstaterar Valve. 

- Om de ska komma någon vart är de tvungna att ha ett ganska urvattnat program, säger Måtar. 

- Det som är intressant är vilken del av Centern som går in i regeringen. Det är det nyare gardet som får ministerposterna och de har kanske en annan syn, säger Röblom. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »