Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 13 mars, 2023 - 17:23Uppdaterad: måndag, 13 mars, 2023 - 17:23

Gummigranulat ansvarar för mer en tredjedel av de avsiktliga mikroplasterna i naturen

16.000 ton med mikroplaster kommer ut i naturen varje år i Europa enbart från gummigranulaten som finns på exempelvis konstgräsplaner. Det är en tredjedel av alla avsiktliga mikroplaster enligt statistik från Europeiska Kemikaliemyndigheten, Echa.

Totalt är det 42.000 ton med mikroplaster från avsiktliga källor (dit gummigranulat på konstgräsplaner tillhör) som skiljer sig från de oavsiktliga som är på 176.000 ton per år. Mikroplatser är inte bara plast, utan i exempelvis bildäck som mycket gummigranulat kommer från, finns det även andra ämnen som tungmetaller och därför är det svårt att avgöra vilken effekt just mikroplatser har på människor.

Men Echa uppmanar att man ska fortsätta att idrotta på gummigranulat, men vara noggrann med att tvätta händer, borsta bort granulaten och tvätta såren precis som man skulle gjort vid ett vanligt sår, för att ta det säkra före det osäkra enligt Matti Vainio, enhetschef för riskhanteringen vid Echa.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »