Fyra olika sätt att ta sig an EU-valet
Åland Radio bjöd in representanter för fyra åländska partier för att diskutera det förestående EU-valet.
Om en dryg månad är det val till Europaparlamentet. De åländska partierna närmar sig valet på lite olika sätt, då Åland inte har en egen parlamentsplats och de åländska rösterna är för få för att ensamma räcka till ett av de finländska mandaten. Ändå är det klart att EU påverkar Åland på olika sätt – och att Åland på olika sätt vill påverka EU.
Ålands radio bjöd in representanter för fyra partier som tar sig an EU-valet på lite olika sätt. Socialdemokraterna ställer upp med den egna kandidaten Jessy Eckerman på SDP:s lista, Hållbart initiativ stöder De grönas tidigare partiledare Maria Ohisalo, Obunden Samling stöder ingen speciell och Liberalerna ingår i det breda samarbetet som stöder Anton Nilsson som åländsk kandidat på SFP:s lista
En fråga handlar om EU:s roll – innebär EU en för stor centralisering av makten eller är det nationsöverskridande samarbetet snarare nödvändigt för att ta itu med världen och kontinentens stora utmaningar.
– Om man ser på den sista mandatperiodens arbete med det stora direktivet om textilproduktion och konsumtion – där är vi för små som enskilda nationer och behöver gemensamma regler, säger Erica Scott (HI).
– Det är alldeles för stor centralisering av makten i dag. Vi vet redan innan valet att vi kommer att få väldigt lite att säga till om, säger Stellan Egeland (Ob).
– Det som Stellan Egeland är inne på handlar om de mindre frågorna. Det som överskuggar allt annat i dag är säkerhetspolitiken. Jag uppfattar att EU haft en avgörande betydelse när det gäller att stå emot Rysslands anfallskrig mot Ukraina, säger Katrin Sjögren (Lib).
– Den stora byråkratin i EU är ett resultat av att alla länder bevakar sina intressen. Där finns mycket att förbättra - men medlemskapet bygger ändå på ömsesidig respekt för gemensamma lagar och regler, säger Arsim Zekaj (S).