Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 24 mars, 2023 - 16:33Uppdaterad: fredag, 24 mars, 2023 - 17:06
  • Näringsminister Fredrik Karlström och Simon Newitt och Anders Forslund från Heart Aerospace Ab. Foto: Fredrik Sonck

Förhoppningen: År 2028 går elflyg till Åland

Åland borde vara idealt för små elflyg, tror Anders Forslund, vd för startupföretaget Heart Aerospace Ab. 

Ålands landskapsregering har ingått ett samförståndsavtal med företaget Heart Aerospace Ab om flygtrafik till och från Åland. Det handlar inte om vilka flygplan som helst, utan i kikaren finns passageraflyg som drivs av el. 
På fredagen presenterade näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) mer information om planerna tillsammans med Anders Forslund som är vd och medgrundare till startupföretaget Heart Aerospace Ab, som alltså är pionjärer inom elflyget.  

- Men den här tekniken är faktiskt ganska mogen. De vi gör är att skala upp tekniken så man kan flyga kommersiellt. Det är fortfarande relativt små flygplan med 30 passagerare, men det borde vara idealt för en plats som Åland, säger Forslund.

Fredrik Karlström berättade att han gärna ser att Åland är med i utvecklingen av ekosystemet kring elektriska flyg. 

- Som lokal regering är vi är med på det första kommersiella flyget som förhoppningsvis går från Mariehamn 2028. Det första kommersiella flyget till Åland gick 1928, en mellanlandning mellan Åbo och Stockholm. Det vore kul om vi kunde knyta ihop den säcken hundra år senare. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »