Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 17 april, 2023 - 17:25Uppdaterad: måndag, 17 april, 2023 - 17:26
  • Soile Wartiainen och Fredrik Rosenqvist. Foto: Johan Ågren.

Färre köper ekologiskt - En del av näringslivets toppar och dalar

Det är färre som väljer att köpa ekologiskt och det går till står del att koppla samman med att vi befinner oss i en inflation just nu. Men vad betyder detta i längden för producenterna?

Ålandsmejeriet, ÅCA, kom i förra veckan med beskedet om att ekologisk mjölk utgår från deras sortiment. Det var ett beslut som ÅCA och mjölkgården Johannisberg fattat och Johannisberg övergår till att vara en konventionell mjölkgård. Joakim Blom som är vd på ÅCA säger i en intervju på Ålands Radio att den ekologiska konsumtionen minskar, inte bara på Åland utan i stort. Det finns därmed en liten lönsamhet i att ha ekologisk mjölk för ÅCA som ser det som en risk att satsa på ekologiskt i fem år till som stödperioden sträcker sig över. Men vad betyder detta i stort för den ekologiska produktionen? Är de ekologiska produkterna på väg att bli ett minne blott? Detta var några av frågorna som vi ställde till Fredrik Rosenqvist, doktor i ekonomi och Soile Wartiainen ordförande för ekologiska odlarna på Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »