Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 november, 2023 - 10:22Uppdaterad: torsdag, 2 november, 2023 - 10:29

Blomqvist om rekordresultatet: Vi tyngs inte längre av Birka

Trots osäkerhetsfaktorerna svag kronkurs och oförmånligt bränslepris gör Rederiaktiebolaget Eckerö ett väldigt bra resultat tack vare bra och robusta verksamheter från början. Det säger Rederi Ab Eckerös vd Björn Blomqvist om rederiets bästa resultat någonsin.

Rederiaktiebolaget Eckerö redovisade på onsdagen sitt bästa rörelseresultat någonsin för perioden januari till september. Den färska kvartalsrapporten för perioden visar ett plus på hela 20,5 miljoner euro.

– VI har väldigt bra volymer i år, både på passagerar- och fraktsidan och vI är inte längre påverkade av Birkaverksamheten, den tynger inte längre, säger Blomqvist.

En ny osäkerhetsfaktor för rederiet är att sjöfarten efter årsskiftet blir en del av EU:s system för handel med utsläppsrätter.
På kort sikt betyder det en tilläggskostnad, säger Björn Blomqvist och påpekar att det först är år 2026 som man är tvungen att betala för allt man släpper ut.

– Målsättningen är att vi aldrig ska behöva betala det, vid det laget ska vi använda betydligt mindre energi och 2026 ska vi ha kommit in på någon del som inte är fossil, säger han.

Rederiet går nu in för mer elektrifiering för alla delar av fartygens verksamhet, ett arbete som hade paus under pandemin, säger Björn Blomqvist.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »