• Arkivbild på Tony Asumaa. Foto: Cecilia Ekströmer
Ministrar och framstående politiker om Tony Asumaas publicering
Lantrådet Katrin Sjögren (L) om Tony Asumaas publicering
Mats Perämaa (L) om Tony Asumaas publicering
Nina Fellman (S) om Tony Asumaas publicering
Simon Holmström (HI) om Tony Asumaas publicering
Pia Eriksson (ÅF) om Tony Asumaas publicering
Veronica Thörnroos (C) om Tony Asumaas publicering
Publicerad: måndag, 1 juli, 2019 - 17:44

Asumaa delade klimatförnekande innehåll

I förra veckan delade minister Tony Asumaa en video på ett av sina sociala medier. Titeln på videon var "Nobelpristagare slår sönder det falska klimathotet med fakta". med tillhörande hashtags Klimatbluffen och Climate change hoax. Publicering fick ligga uppe i närmare tolv timmar innan Asumaa valde att radera den från sitt konto. Vi pratade med åländska ministrar och framstående politiker för att få deras syn på Asumaas publicering som fick honom att bli kallad klimatförnekare.

Vi sökte Tony Asumaa för en kommentar i förra veckan och fick som svar att han inte har något att kommentera angående hans tidigare eller framtida uppdateringar på sociala medier och att han hoppas att vi respekterar det. Nu under måndagen väljer han att utveckla sitt resonemang. Han skriver att han tog bort videon när han upptäckte att den skapade upprördhet hos vissa personer och att det inte var menat som ett ställningstagande till innehållet. Han missbedömde laddningen i länken som han delade. Klimatskeptiker har jag aldrig varit och kommer heller aldrig att bli, fortsätter utbildningsminister Tony Asumaa. 

Moderaten Wille Valve vill inte kommentera ärendet men håller med om Lantrådets linje att det var oaktsamt av Asumaa att dela ett sånt klipp.

Stephan Toivonen från Åländsk demokrati säger att "Asumaa har rätt att publicera vad han vill, det jag har ett frågetecken om är varför han inte hade en förklarade text till varför han valde att dela länken och förklara sin ståndpunkt i frågan."

Vice Lantråd och även miljöminister Camilla Gunell förklarar att Asumaa har stött alla de åtgärder som landsskapsregeringen har genomfört under pågående mandatperiod och att hon helt enkelt uppfattar hans inlägg som ett olycksfall i arbetet. Gunell tillägger att i klimatfrågan måste vi alla samarbeta och att förneka fakta hjälper ingen.