Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 januari, 2022 - 17:36Uppdaterad: torsdag, 27 januari, 2022 - 19:11
  • Emma Dahlén. Foto: Johan Ågren.
  • Arkivbild på Barbro Sundback i stadsfullmäktige. Foto: Totte Vesterlund.

"Anklagelserna är grundade på spekulation"

Barbro Sundback riktade kritik i fullmäktige mot stadens ledning i samband med höjningen av chefslönerna. Emma Dahlén tog illa vid sig av hur hela situationen hanterades.

Den tidigare stadsdirektören Barbara Heinonen höjde förvaltningschefernas löner upp till fem procent under sin nästsista dag på posten. Hon har sagt att hon gett stadens personalchef i uppdrag att se över förvaltningschefernas löner och jämföra dem med koncernkommitténs vd-löner. Detta har skett med transparens enligt Heinonen. Men beslutet om att höja lönerna hade inte förankrats politiskt och stadsstyrelsen påpekade att det råder generella sparkrav och att kartläggningen enbart genomförts gentemot koncernens bolag och inte inom offentlig sektor.

Så stadsstyrelsen kallade till ett extrainsatt möte under tisdagen och drog tillbaka lönehöjningarna. Men beredningen av ärendet fortsätter och man hoppas att detta ska lösa sig så snabbt som möjligt. Fullmäktigeledamot Barbro Sundback var väldigt kritisk och sa att det varit ett kuppartat förfarande och att andra chefer varit en del av att få till löneförhöjningarna. Kanslichefen Emma Dahlén närvarade vid fullmäktigemötet och att hon tog illa upp av hur situationen hanterades i tisdags.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »