Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 3 november, 2023 - 18:04Uppdaterad: lördag, 4 november, 2023 - 12:44
  • Finlands president Sauli Niinistö. Bild: Lagtingets youtubekanal.

Åländska politiker svarar på presidentens säkerhetsuppmaning

Finlands president Sauli Niinistö var på plats under lagtingets öppnande under fredagen och höll ett tal inför fullsatta läktare.

– Det var väldigt fullt på läktaren med mycket ungdomar. Det är fint att presidentens närvaro ger en annan högtidlighet kring den här dagen, som även gör att ålänningarna sluter upp, sa Socialdemokraternas Camilla Gunell.

Wille Valve, från Moderat samling tyckte att budskapet i talet var tydligt.
– Nu är det tid för oss att gemensamt fundera över vår säkerhet. Vi lever i en sådan tid där jag tror att det budskapet befogat säger han.

President Niinistö sa bland annat i talet att han "uppmanar var och en av er att delta i diskussioner om vad som kan göras för att stärka säkerheten." Enligt Camilla Gunell var det väntat att han tog upp de säkerhetspolitiska sidorna, då det har varit prägeln under de senaste åren.

– Civil beredskap är en fråga som är väldigt aktuell. Säkerhet är ett bredare begrepp än bara försvar, fortsatte Camilla Gunell.

Christian Wikström från Obunden Samling påpekade även han att ordet säkerhet kan ha många betydelser. Men kände sig ändå trygg när det kommer till säkerheten av Åland.
– Ålänningar är ett folk som är vana att ta hand om sig själva och som reder sig själva. Dessutom har vi lite drygt 3.000 jägare på Åland, säger Christian Wikström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »