Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 januari, 2024 - 17:23
  • Amir Oujlouq, Marcus Andersson och Valter Enberg. Foto: Johan Ågren

Åland ger inte samma möjligheter för idrottssatsande ungdomar

De ungdomar som Ålands Radio pratat med som valt att flytta bort från Åland för att satsa på sin idrott har tjänat på flytten enligt de själva. Men det är inte bara fotbollen som de refererar till då, utan de gynnas även att behöva klara sig själva. 

För ett och ett halvt år sedan valde Marcus Andersson och Amir Oujlouq att flytta till Uppsala och Valter Enberg till Åbo för att satsa mer på fotbollen. 

De ges möjligheten att idrotta under skoltid och får hjälp för att inte missa något i studierna. Sköts inte skolan och studierna får det konsekvenser genom att man inte heller får träna på samma sätt. Sedan är det också en högre nivå på motståndet i klubbarna man möter och inom den egna spelartruppen jämfört med hur det såg ut på Åland. 

Ifall Åland hade gett de bättre möjligheter för att satsa på sin idrott så hade Amir och Marcus haft ett svårare beslut framför sig, men de hade nog fortfarande valt att lämna Åland för ett idrottsgymnasium i Uppsala. Valter har plågats av skador och fått hjälp med fysio genom FC Inter, men hade de ordnats på Åland, hade han absolut kunnat tänka sig att stanna kvar. 

Men att bo själv och behöva ta hand om matlagning, disk, tvätt, städning kombinerat med elitsatsning och studier funkar bra enligt alla tre, dock har det gjort att de fått en annan syn på saker som de kanske tagit för givet. 

– Förut tänkte jag inte på hur mycket tid det tar att tvätta, laga mat, städa, allt det där. Man uppskattar de sakerna när man väl kommer hem, säger Marcus Andersson 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »