Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 24 maj, 2024 - 08:00Uppdaterad: fredag, 24 maj, 2024 - 08:00
  • Vidar Willams, Rainer och Tore Karlsson, foto Kjell Brändström.
  • Lumparlandsbussen tar form, foto Kjell Brändström.

Trafik och motor special — Putte och Rainer återskapar Lumparlands första linjebuss

– Ett gammalt fotografi och det bevarade trätaket till bussens kupé är allt vi haft att gå efter, säger initiativtagaren Tore "Putte" Karlsson.

I Lumparland pågår som bäst ett fordonsbygge utöver det vanliga. Det är bröderna Tore och Rainer Karlsson som återskapar Lumparlands första linjebuss från 1925, det som sedan kom att bli Williams buss. 

Grundare och upphovsman till Lumparlands första buss var Karl William Karlsson. Han levde mellan åren 1883 och 1945 och var sjökapten och bonde på gården Hinders i Lumparby.

Den 16 juni år 1925 delgavs han tillstånd av landskapsnämnden för att få utöva yrkesmässig linje-automobiltrafik mellan Lumparland – Lemland och Mariehamn. Det fanns plats för 12 personer i bussen som var en ombyggd T-Ford.  

– Premiärturen blir i juni nästa år, alltså 2025, säger Putte Karlsson

Enligt busshistorikern Bosse Ahlnäs var Lumparlandsbussen inte Ålands första eller äldsta buss, men däremot en av det äldsta. 

Den allra första busstrafiken på Åland startade i Mariehamn 1923. Av den bussen finns ingenting bevarat. 

— Då i början fanns ännu inget licensförfarande för trafik. Licens kom året efter, 1924 och med det ett flertal nya bussar och aktörer, säger Ahlnäs. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »