Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 maj, 2024 - 08:00Uppdaterad: fredag, 14 juni, 2024 - 17:28
  • Skrot Bengt och Paavo Salmi, foto Kjell Brändström.
  • Chevrolet Skrot Bengts största renoveringsprojekt någonsin, foto Kjell Brändström.

Trafik och motor – 10 år sen sist — samlarinstinkten är kvar

— Jag har så svårt att se saker förfaras och i dagens läge börjar nog många med mig inse att man ska ta vara på de gamla, säger Bengt Westerholm, mer känd som "Skrot-Bengt".

Senast vi besökte Skrot-Bengt var 2014. Den gången började programmet med att vi satt i Ålands äldsta bevarade brandbil, en T Ford från 1925.  

Denna gång visar han upp två amerikanska veteranbilar, årsmodell 1966.

En Rambler V 8 Ambassador, där bilens första och enda ägare innan Bengt, var den åländske teaterikonen Solveig Eriksson och hennes make redaren Edgar Eriksson. Bilen såldes som ny vid Gustafssons motoraffär på Skarpansvägen i Mariehamn.

Bil nummer två som presenteras är en ombyggd Chevrolet Impala med V 8. .

— Ja du, i grund och botten, den köpte lemlänningen och taxichauffören Uno Förbom som ny den 28 maj 1966. Så det året fick skolungarna i Lemland åka "jenkibil" på skolavslutningen, säger han.

Bilen som i originalutförande var en fyradörrars sedan är idag en ombyggd tvådörrars cabriolet med V - 8 motor.

— Många sa att det var ett vansinnesprojekt och kanske dom hade rätt. Visst, jag gav upp en gång och den fick stå orörd i tre år. Men, med envishet kommer man långt.  

Varje säsong sen 1990 kör Skrot Bengt nu sin veteranbesiktade och egenhändigt ombyggda cabriolet;  Så "skam den som ger sig”

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »