Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 29 september, 2021 - 08:00Uppdaterad: tisdag, 12 oktober, 2021 - 11:25
  • Tolv ting om Åland
    Minnesstenen i Jomala Torp. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV
  • Tolv ting om Åland
    Dörren från det av Aeros DC3-plan som störtade på Åland 1963, och som sedan 2018 tagits tillvara av Ålands Museum. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV

Flygkraschen i Sviby

Den 8 november 1963 kraschar ett av flygbolaget Aeros - numera Finnairs - passagerarplan i snårskogen ovanför inflygningslinjen i Sviby.

Det är Finlands näst största flygolycka någonsin, och förutom eventuellt Estonia-katastrofen Ålands största trauma i modern tid.
I Ålands museums lager i Kastelholm finns en dörr från flygvraket som för tillfället inte planeras att ställas ut, och i skogen i Sviby står en minnessten som nästan känns undangömd.
Hur kan dessa föremål hjälpa till att berätta historian om det som hände, och varför är det viktigt att ha kvar dem som minnen av något många helst skulle glömma?

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »