Publicerad: fredag, 12 maj, 2017 - 19:34Uppdaterad: fredag, 12 maj, 2017 - 23:18
  • Aleksei Kangaskolkka är nu uppe på fyra gjorda mål. Foto: Hasse Persson-Bru.
  • Segerjublet satt långt inne den här fredagen. Foto: Hasse Persson-Bru
  • Andreas Vaikkla höll nollan för första gången denna säsong. Foto: Hasse Persson-Bru.
  • Robbin Sellin fick den första halvlekens bästa möjlighet. Foto: Hasse Persson-Bru

IFK:s seger satt långt inne

Fotboll: IFK Mariehamn besegrade PS Kemi med 3-0 i herrarnas fotbollsliga. Under matchens sista kvart räddade IFK segern genom tre mål.

I en händelsefattig första halvlek så var det IFK som till slut fick den bästa chansen att ta ledningen i matchen. Under den sista stopptidsminuten hade IFK två gyllene lägen. Aleksei Kangaskolkka nådde högst på Gabriel Petrovic inlägg och nicken smet tätt utanför målvaktens vänstra stolpe där Brian Span kom störtande men inte nådde fram att stöta in bollen. Den första halvlekens sista spark stod Robbin Sellin för när han fick en passning från högerkanten av Brian Span och hann lägga bollen till rätta för avslut med vänsterfoten strax utanför straffområdet. Bollen susade dock över ribban.

Valde att inte blåsa straff
Gästerna skapade inte heller mycket under den första halvleken, men Momodou Ceesays nick från nära håll vållade en del bekymmer för Andreas Vaikkla i IFK-målet som drällde med bollen framför fötterna på Kemi-anfallaren Edwin Salazar Ruis fötter innan han fick fatt på den igen. IFK var nära att få en chockstart på den första halvleken när bollen letade sig upp via Bobbie Friberg da Cruz hand i den sjätte minuten i IFK:s straffområde. Domaren Toni Pohjoismäki förde pipan mot munnen för ett ögonblick men valde att inte blåsa straff.

IFK skapade mest via kanterna under den första halvleken där Joel Mattsson ofta var på språng via sin högerkant och även fick två bra avslutslägen när Sellin serverade bollen via vänsterkanten, men Mattsson fick varken ordning på fötter eller avslut.

Den andra halvleken bjöd på större intensitet där det framförallt var IFK som jagade ett ledningsmål. Gabriel Petrovic lossade ett pressat distansskott i ribban i den 60:e minuten. Nästa gyllene läge fick inbytte Lucky Mkosana som efter en svag frispark från gästerna fick bollen serverad av Aleksei Kangasklokka. Men Mkosanas avslut från straffområdeslinjen svävade över ribban.

Sista kvarten fällde avgörandet
I den 78:e minuten så kom det efterlängtade ledningsmålet när Philip Sparrdal Mantillas långa frisparkslyft nådde Kristian Kojolas panna som nickade den in framför mål där Lucky Mkosana störtade fram och i kamp med en Kemi-försvarare lyckades stöta bollen över mållinjen till hemmapublikens jubel. 1-0 till IFK och Mkosanas första fullträff sedan ligapremiären.

I den 83:e minuten var Kangaskolkka nära att öka på ledningen men hans hårda nick från nära håll reflexkräddades av Kemi-målvakten. Kangaskolkka fick revansch på den efterföljande hörnan där han på nytt fick läget och distinkt nickade in 2-0 för IFK. Bara fem minuter senare ökade Kangaskolkka på till 3-0. Återigen efter en hörna där Jani Lyyski fick fram bollen till Kangaskolkka som från nära håll kunde sparka in sitt andra mål för kvällen och sitt fjärde för säsongen.