Publicerad: fredag, 14 oktober, 2016 - 20:25Uppdaterad: måndag, 17 oktober, 2016 - 18:32
  • IFK stred tappert i Helsingfors och fick en poäng för slitet. Arkivfoto

IFK kryssade mot HJK

Fotboll: Fredagens ligamöte mellan ligatvåan HJK och serieledarna IFK Mariehamn slutade 1-1. En måltjuv i storform, en solklar hands utan åtgärd från domaren och en målvaktstavla bidrog till att det blev delad poäng i Helsingfors.

Den första halvleken bjöd på gott om chanser. Måltjuven Alfredo Morelos såg inte helt oväntat till att HJK kunde ta ledningen i matchens 27:e minut när han på volley bredsidade in ett högerinlägg ifrån Sebastian Sorsa invid första stolpen. HJK:s Akesli Pelvas hade ett utmärkt läge att utöka ledningen när han tog ett volleyavslut i straffområdet, men bollen räddades av Walter Viitala i IFK-målet som hade en del att göra under den första halvleken.

IFK skapade utmärka kvitteringslägen under den första halvleken. Det blev rejäl oreda i HJK:s straffområde i samband med den första IFK-hörnan en halvtimme in i matchen. Jani Lyyskis avslut var misstänkt över mållinjen, Dever Orgill vräktes omkull i tumultet och bollen tog även tydligt på handen på en liggande HJK:spelare innan hemmalaget kunde rensa undan bollen medan IFK-spelarna förgäves protesterade hos domaren. Dever Orgill hade ett avslut mot öppet mål sedan Brian Span liggande lyckats trassla loss bollen, men en HJK-spelare räddade på mållinjen. I den 40:e minuten tog Philip Sparrdal-Mantilla skott från centralt läge utanför straffområdet och pressade HJK-målvakten till en räddning. Reutren från Diego Assis i vänsterhörnet av straffområdet tog klockrent i stoplens insida innan målvakten Thomas Dähne kunde fånga bollen i sin famn.

Den andra halvleken blev inte fullt lika sprakande. Det dröjde till den 77:e minuten innan det hettade till ordentligt. Alfred Morelos sprang sig till ett friläge men avslutade utanför. Kort därpå kom istället IFK:s kvittering. En lång boll från backlinjen skarvnickades av Orgill, innan HJK försvararen Ville Jalasto förlängde nicken tänkt hem till den egna målvakten. Men målvekten Dähne tappade helt fotfästet och kunde liggandes se hur Aleksei Kangaskolkka hann fram till bollen och rullade in kvitteringen i tomt mål. Inget av lagen lyckades därefter skapa någon riktigt het chans för att stänga matchen som istället slutade 1-1.

Läget i toppen av ligan är oförändrat i och med att både SJK och Ilves kryssade i sina matcher. IFK leder ligan på 55 poäng. HJK är tvåa på 54 poäng. SJK är trea på 53 poäng och Ilves ligger fyra på 52 poäng. Resultaten innebär samtidigt att guldjakten kommer att leva in i den sista omgången. IFK kan endast säkra guldet i praktiken nästa omgång. Hur det än går i övriga matcher i nästa omgång kommer IFK inte kunna skaffa sig ett större poängavstånd än tre poäng ned till tvåan.