Publicerad: lördag, 24 september, 2022 - 19:31Uppdaterad: lördag, 24 september, 2022 - 19:32
  • Aada Törrönen fick en hatt för sitt hat trick i lördagens seger mot HPS.

Törrönen sköt segern till ÅU

Fotboll: Aada Törrönen stod för samtliga mål när Åland United slog HPS med 3-0 (1-0) i Nationella ligan i lördags.

Den tredje sista omgången i Nationella ligans övre slutserie avgjordes i lördags och för Åland Uniteds del var det HPS från Helsingfors som stod på schemat.

Matchen blev, trots slutsiffrorna, en jämn historia där bägge lagen hade sina möjligheter där bland annat Aada Törrönen brände en bra chans i den 22:a minuten.

Tre minuter senare skulle dock den blivande tremålsskytten revanschera sig. På ett inspel från vänster från Kit Loferski kunde Törrönen sätta 1-0, vilket också var resultatet i paus.

Dryga kvarten in i andra halvlek kunde hemmalaget avgöra matchen med två snabba mål. 2-0 var nästan en kopia av matchens första mål. Inspel från vänster från Loferski och framför mål, Törrönen.

Sex minuter senare fullbordade Törrönen sitt hat trick med ett drömmål. Ute på högerkanten cirka 35 meter från mål såg ÅU-anfallaren att HPS-målvakten Jessica Kiviaho stod långt ute. Törrönen lobbsköt vackert in 3-0.

Sista 25 minuterna av matchen hade bägge lagen några halvchanser men inga fler mål föll och ÅU kunde hämta hem tre poäng.
- Vi visste att det skulle bli en tuff match, vi hade svårt mot HPS tidigare under säsongen. I första halvlek var det jämnt men jag tycker att vi var det klart bättre laget i andra halvlek, säger Per Löfkvist, till vardags assisterande tränare men som under lördagen fick agera som huvudtränare i avstängde Steve Beeks frånvaro.

Tidigare under lördagen hade KuPS vunnit över PK-35 Helsingfors och när sedan HJK tappade poäng PK-35 Vanda kunde Kuopiolaget jubla då det resultatet innebär att KuPS vinner Nationella ligan 2022.

Åland United ligger kvar på tredje plats i tabellen, två poäng före PK-35 Vanda. Två omgånger återstår i Nationella ligan men härnäst väntar cupfinal för ÅU:s del. Nästa söndag står HJK för motståndet på Olympiastadion i Helsingfors.