• Det var säsongspremiär på Ålandstravet på lördagen.
  • Barbro Carlsson med Manolo Savage och Jonas Rosenberg med Beauty Gem.
  • Roald Eriksson och Lucky Win.
  • Lukas Svedin och Fro Yo Man.
  • Tomas Ahlqvist och Watchouts Freija.
  • Jeanette Karlsson och Bottnas Ambassadör.
  • Jan Söderström och Sjöskogs Baloo
  • Claes Sjöström och Jeppas Sputnik.
  • Ralf Göstas och Unreturned love.
Hör några åländska kuskar, först en intervju med Jonas Rosenberg och Barbro Carlsson:
Publicerad: söndag, 12 maj, 2019 - 10:16, uppdaterad: söndag, 12 maj, 2019 - 17:42

Starten har gått på Ålandstravet

Trav. I lördags kördes säsongspremiären med åtta lopp på Ålandstravet. Åbokusken Harri Koivunen hade den bästa kvällen av alla och körde hem tre segrar.

Forssakusken Peter Lindroos och svenske kusken Jevgeni Ivanov vann två lopp var och sista segern tog Bollnästränaren Thomas Åhlund hand om. 

Många årsdebuter
De åländska kuskarna gjorde i många fall årsdebuter med sina hästar. I lopp 1 styrde Roald Eriksson Joar Erikssons fyraåring Wyldstyle till en andraplats i årets första start. I samma lopp debuterade Pia och Markus Erikssons treåring Twilight Angel och Jonas Rosenberg körde henne till en tredjeplats.

Jeppas Sputnik tvåa
I lopp 3 över 2140 meter med bilstart körde Claes Sjöström fyraåriga Jeppas Sputnik till en andraplats på kilometertiden 1.17,3. Åländska tränaren Emma Eriksson säger att det placeringsmässigt gick precis enligt förväntningarna.
- Harri Koivunens häst He is Felix är mycket bättre på pappret så vi körde om andraplatsen och klarade det. Däremot var jag lite förvånad över tiden, det är en jäkligt tung bana och tiderna har varit långsamma överlag i dag, säger hon. 

Watchout's Freija tvåa
I lopp 4 över 1640 meter med bilstart gjorde Tomas Ahlqvist sin enda uppsittning för kvällen då han körde Ronja och Kristina Norrgårds Watchout's Freija till en andraplats på kilometertiden 1.17,7.
- Hon presterade över mina förväntningar, vi blev lite efter i starten men hon gjorde ett bra sista varv och spurtade bra så det får jag vara nöjd med, säger Ahlqvist.
I samma lopp körde Robert Blomberg egna hästen Lilla Frille till en sjätteplats. Jeanette Karlssons Gamay Boko skulle också ha startat men han blev struken efter att han inte alls ville gå framåt under defileringen och vid starten.
- Han har blivit lite pressad som unghäst och i vissa situationer blir det bara för mycket för honom, säger Karlsson. 

Unreturned love trea
I lopp 5 satte Karlsson upp bakom Sigvard Helsings Bottnas Ambassadör. 
- Han har inte startat på länge, vi blev utan pengar men han kändes fin och det var det viktiga i det här läget, säger Karlsson.
Bästa åländska placering i det loppet stod istället Ralf Göstas för med Stall Dönviks Unreturned Love som blev trea. Mathias Sandbergs Fro Yo Man blev femma och Rebecka Erikssons Show Time blev sexa. 
- Han hade krafter kvar men vi blev instängda och kom inte ut, då är det inte mycket att göra, säger kusken Jonas Rosenberg.

Fyra trots galopp
I lopp 7 stod Jonas Rosenberg för bästa åländska placering då han trots galopp i början av loppet körde Beauty Gem till en fjärdeplats. Roald Eriksson blev femma med Lucky Win och Barbro Carlsson sexa med Manalo Savage.
I dagens sista lopp tog Sölve Högman bästa åländska placering då han blev fyra med Stig-Göran Lindemans Classe Claretti. I samma lopp körde Lukas Svedin Stall Röd Granits Heros Magi till en sjätteplats. 

 

Fler Sport

IFK kryssade mot Ilves

Tränaren Peter Lundberg om matchen:
IFK Mariehamn spelade oavgjort 0-0 mot serietvåan Ilves i Tammerfors.

Oskar Welin slutar på en 15e plats i FM

I helgen har FM i bowling spelats och Ålands främsta bowlare Oskar Welin var med bland de 48 bästa som kvalat sig till turneringen.

Stark uppvisning av MGF under Åland Invitational

Malin Pussinen och Smilla Berglund
För andra året i rad anordnade Mariehamns Gymnastikförening Åland Invitational med tävlande från Österbotten, Helsingfors, Gotland, Norrköping samt Åland.

Jomala IK bortabesegrar Åbo IFK

Jomala lyckades att bortabesegra Åbo IFK med 1-2 i herrfotbollens tredje division och därmed ta den andra segern för säsongen.

Ny mästare i ÅM för islandshästar

Jenny Karlsson
ÅM i både fyrgång och T8 för islandshästar avgjordes under lördagen på Ålandstravet. Jenny Karlsson tillsammans med islandshästarna, Dala-dis och Brimi, som hon tävlade med, blir åländska mästare för första gången.

Åland United bryter förlustsviten

Under lördagen mötte Åland United tabelljumbon IK Myran och ÅU hade tre raka förluster bakom sig i ligan. Men ÅU lyckades att bryta förlustsviten och det med råge.

FC Åland kvitterar genom två mål på tilläggstid

Rezgar Amani efter matchen mot Masku
Fotbollsmatchen mellan FC Åland och Masku slutar 2-2 efter två sena mål från hemmalaget i herrarnas division 3. Inte ett orättvist resultat, anser FC Ålands kapten Rezgar Amani.

Jerry Danielsson vann Brändöluffens halvmaraton

Det sjunde årets upplaga av Brändöluffens halvmaraton lockade till sig 34 tävlande i alla olika klasser. 13 öar ska passeras innan man kommer in över mållinjen och för första gången gick loppet norrut.

IFK spelar cupfinal i Mariehamn

Klubbdirektör Peter Mattsson intervjuas:
Fotboll: 100-årsfirande IFK Mariehamn får spela årets cupfinal på Wiklöf Holding Arena i Mariehamn. Finalen spelas lördagen den 15:e juni, exakt klockslag för finalen fastställs på tisdag.