• Det var säsongspremiär på Ålandstravet på lördagen.
  • Barbro Carlsson med Manolo Savage och Jonas Rosenberg med Beauty Gem.
  • Roald Eriksson och Lucky Win.
  • Lukas Svedin och Fro Yo Man.
  • Tomas Ahlqvist och Watchouts Freija.
  • Jeanette Karlsson och Bottnas Ambassadör.
  • Jan Söderström och Sjöskogs Baloo
  • Claes Sjöström och Jeppas Sputnik.
  • Ralf Göstas och Unreturned love.
Hör några åländska kuskar, först en intervju med Jonas Rosenberg och Barbro Carlsson:
Publicerad: söndag, 12 maj, 2019 - 10:16, uppdaterad: söndag, 12 maj, 2019 - 17:42

Starten har gått på Ålandstravet

Trav. I lördags kördes säsongspremiären med åtta lopp på Ålandstravet. Åbokusken Harri Koivunen hade den bästa kvällen av alla och körde hem tre segrar.

Forssakusken Peter Lindroos och svenske kusken Jevgeni Ivanov vann två lopp var och sista segern tog Bollnästränaren Thomas Åhlund hand om. 

Många årsdebuter
De åländska kuskarna gjorde i många fall årsdebuter med sina hästar. I lopp 1 styrde Roald Eriksson Joar Erikssons fyraåring Wyldstyle till en andraplats i årets första start. I samma lopp debuterade Pia och Markus Erikssons treåring Twilight Angel och Jonas Rosenberg körde henne till en tredjeplats.

Jeppas Sputnik tvåa
I lopp 3 över 2140 meter med bilstart körde Claes Sjöström fyraåriga Jeppas Sputnik till en andraplats på kilometertiden 1.17,3. Åländska tränaren Emma Eriksson säger att det placeringsmässigt gick precis enligt förväntningarna.
- Harri Koivunens häst He is Felix är mycket bättre på pappret så vi körde om andraplatsen och klarade det. Däremot var jag lite förvånad över tiden, det är en jäkligt tung bana och tiderna har varit långsamma överlag i dag, säger hon. 

Watchout's Freija tvåa
I lopp 4 över 1640 meter med bilstart gjorde Tomas Ahlqvist sin enda uppsittning för kvällen då han körde Ronja och Kristina Norrgårds Watchout's Freija till en andraplats på kilometertiden 1.17,7.
- Hon presterade över mina förväntningar, vi blev lite efter i starten men hon gjorde ett bra sista varv och spurtade bra så det får jag vara nöjd med, säger Ahlqvist.
I samma lopp körde Robert Blomberg egna hästen Lilla Frille till en sjätteplats. Jeanette Karlssons Gamay Boko skulle också ha startat men han blev struken efter att han inte alls ville gå framåt under defileringen och vid starten.
- Han har blivit lite pressad som unghäst och i vissa situationer blir det bara för mycket för honom, säger Karlsson. 

Unreturned love trea
I lopp 5 satte Karlsson upp bakom Sigvard Helsings Bottnas Ambassadör. 
- Han har inte startat på länge, vi blev utan pengar men han kändes fin och det var det viktiga i det här läget, säger Karlsson.
Bästa åländska placering i det loppet stod istället Ralf Göstas för med Stall Dönviks Unreturned Love som blev trea. Mathias Sandbergs Fro Yo Man blev femma och Rebecka Erikssons Show Time blev sexa. 
- Han hade krafter kvar men vi blev instängda och kom inte ut, då är det inte mycket att göra, säger kusken Jonas Rosenberg.

Fyra trots galopp
I lopp 7 stod Jonas Rosenberg för bästa åländska placering då han trots galopp i början av loppet körde Beauty Gem till en fjärdeplats. Roald Eriksson blev femma med Lucky Win och Barbro Carlsson sexa med Manalo Savage.
I dagens sista lopp tog Sölve Högman bästa åländska placering då han blev fyra med Stig-Göran Lindemans Classe Claretti. I samma lopp körde Lukas Svedin Stall Röd Granits Heros Magi till en sjätteplats. 

 

Fler Sport

Engman räddade poäng för Chelsea

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Åländska fotbollsspelaren Adelina Engman räddade en poäng åt Chelsea när hon som inhoppare gjorde mål på stopptid igår.

IFK föll mot Inter Åbo

IFK Mariehamns Robin Sid efter matchen
Herrarna i IFK Mariehamn förlorar första matchen i den övre slutspelsserien under söndagen. IFK fick möta Inter Åbo på bortaplan och förlorade med 2-0.

Jenny Fellman sexa på FM i rullskidor skidskytte

Jenny Fellman om loppet i FM i rullskidor skidskytte 7,5km
Under lördagen deltog Jenny Fellman i FM i rullskidor skidskytte på 7,5km och slutade på en sjätte plats. Kaisa Mäkäräinen vann loppet på tiden 21:36 och gick rent igenom alla skytten och var i mål 2 minuter och 54 sekunder innan Fellman.

FC Åland plockar hem tre poäng

FC Åland gästade TPK under lördagen i herrfotbollens division tre. En seger som satt långt inne men som till sist kammades hem genom två sena mål av Daniel Boman och Rezgar Amani.

Åland United vinner mot FC Honka

Anna Tamminen efter vinsten mot FC Honka
I den övre slutspelsserien vann Åland United mot FC Honka på bortaplan med 0-3. Målskyttar blev Isabella Mattsson gånger två och Sara Nordin.

Jomala IK vinner mot tabelljumbon

I herrfotbollens division tre vinner Jomala IK på bortaplan med 0-2 mot RaiFu.

IFK Mariehamn vinner första träningsmatchen

IFK Mariehamns hemvändare Carl-Erik Nyqvist
Hockeyherrarna i IFK Mariehamn välkommnade Norrtälje IK till Islandia. 5-4 skrivs slutresultatet till när domaren blåser av matchen.

ÅM i Folkrace avbrutet efter olycka

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En ambulans kallades till Vessingsboda motorbana och tävlingen avbröts efter att en förare tappat kontrollen över sin bil och kört in i en barrikad. Olyckan inträffade 12:59 enligt en åskådare, som rapporterar att föraren och en annan bil var på väg igenom samma kurva. Tävlingen avbröts efter olyckan på grund av skadans allvar.

Nytt samarbete tar innebandykillar till seriespel i Sverige

Verksamhetsledare David Eriksson, spelarna Åke Lundin och Robin Isaksson:
Ett samarbete mellan innebandylagen Våsc och IF Fram har resulterat i ett nytt lag, Våsc/IF Fram, med högstadiepojkar som i höst spelar i Upplandsserien i Sverige. Tidigare har åldersgruppen endast spelat på Åland, där antalet lag har minskat över tid.