• Det var säsongspremiär på Ålandstravet på lördagen.
  • Barbro Carlsson med Manolo Savage och Jonas Rosenberg med Beauty Gem.
  • Roald Eriksson och Lucky Win.
  • Lukas Svedin och Fro Yo Man.
  • Tomas Ahlqvist och Watchouts Freija.
  • Jeanette Karlsson och Bottnas Ambassadör.
  • Jan Söderström och Sjöskogs Baloo
  • Claes Sjöström och Jeppas Sputnik.
  • Ralf Göstas och Unreturned love.
Hör några åländska kuskar, först en intervju med Jonas Rosenberg och Barbro Carlsson:
Publicerad: söndag, 12 maj, 2019 - 10:16, uppdaterad: söndag, 12 maj, 2019 - 17:42

Starten har gått på Ålandstravet

Trav. I lördags kördes säsongspremiären med åtta lopp på Ålandstravet. Åbokusken Harri Koivunen hade den bästa kvällen av alla och körde hem tre segrar.

Forssakusken Peter Lindroos och svenske kusken Jevgeni Ivanov vann två lopp var och sista segern tog Bollnästränaren Thomas Åhlund hand om. 

Många årsdebuter
De åländska kuskarna gjorde i många fall årsdebuter med sina hästar. I lopp 1 styrde Roald Eriksson Joar Erikssons fyraåring Wyldstyle till en andraplats i årets första start. I samma lopp debuterade Pia och Markus Erikssons treåring Twilight Angel och Jonas Rosenberg körde henne till en tredjeplats.

Jeppas Sputnik tvåa
I lopp 3 över 2140 meter med bilstart körde Claes Sjöström fyraåriga Jeppas Sputnik till en andraplats på kilometertiden 1.17,3. Åländska tränaren Emma Eriksson säger att det placeringsmässigt gick precis enligt förväntningarna.
- Harri Koivunens häst He is Felix är mycket bättre på pappret så vi körde om andraplatsen och klarade det. Däremot var jag lite förvånad över tiden, det är en jäkligt tung bana och tiderna har varit långsamma överlag i dag, säger hon. 

Watchout's Freija tvåa
I lopp 4 över 1640 meter med bilstart gjorde Tomas Ahlqvist sin enda uppsittning för kvällen då han körde Ronja och Kristina Norrgårds Watchout's Freija till en andraplats på kilometertiden 1.17,7.
- Hon presterade över mina förväntningar, vi blev lite efter i starten men hon gjorde ett bra sista varv och spurtade bra så det får jag vara nöjd med, säger Ahlqvist.
I samma lopp körde Robert Blomberg egna hästen Lilla Frille till en sjätteplats. Jeanette Karlssons Gamay Boko skulle också ha startat men han blev struken efter att han inte alls ville gå framåt under defileringen och vid starten.
- Han har blivit lite pressad som unghäst och i vissa situationer blir det bara för mycket för honom, säger Karlsson. 

Unreturned love trea
I lopp 5 satte Karlsson upp bakom Sigvard Helsings Bottnas Ambassadör. 
- Han har inte startat på länge, vi blev utan pengar men han kändes fin och det var det viktiga i det här läget, säger Karlsson.
Bästa åländska placering i det loppet stod istället Ralf Göstas för med Stall Dönviks Unreturned Love som blev trea. Mathias Sandbergs Fro Yo Man blev femma och Rebecka Erikssons Show Time blev sexa. 
- Han hade krafter kvar men vi blev instängda och kom inte ut, då är det inte mycket att göra, säger kusken Jonas Rosenberg.

Fyra trots galopp
I lopp 7 stod Jonas Rosenberg för bästa åländska placering då han trots galopp i början av loppet körde Beauty Gem till en fjärdeplats. Roald Eriksson blev femma med Lucky Win och Barbro Carlsson sexa med Manalo Savage.
I dagens sista lopp tog Sölve Högman bästa åländska placering då han blev fyra med Stig-Göran Lindemans Classe Claretti. I samma lopp körde Lukas Svedin Stall Röd Granits Heros Magi till en sjätteplats. 

 

Fler Sport

Backaliden nätade i comebacken när IFK vann

Gustav Backaliden var glad över att få spela match igen och göra mål:
Fotboll. IFK Mariehamn besegrade KPV med 3-0 på WHA på söndagskvällen. Gladast av alla var Gustav Backaliden som gjorde comeback och matchens sista mål.

Hemmaseger i Mariehamnsregattan

Daniel Mattsson från Alandia Sailing Team om helgens segling:
Segling. Det blev åländsk seger när Åländska segelsällskapets lag Alandia Sailing Team vann Mariehamnsregattan som ordnades fredag-söndag. Tävlingen var samtidigt det första klassmästerskapet i J70 som någonsin arrangerats i Finland.

Uppdaterad: Helenius knockad i åttonde ronden

Boxning. Robert Helenius förlorade matchen mot amerikanen Gerald Washington i Minnesota natten till söndagen.

FC Åland vann mot TOVE

Fotboll. FC Åland vann bortamatchen mot TOVE med 3-1 på lördagen.

Svenska segrar i Semesterloppet

Carolina Wikström var snabbast av damerna som sprang 12 kilometer:
Löpning. Det blev svensk seger på både dam- och herrsidan i Semesterloppet i Käringsund på lördagen. 12-kilometersloppet vanns av Carolina Wikström från Uppsala och Björn Wärn från Stockholm.

Åland United vann mot TPS

Tränaren Samuel Fagerholm om matchen:
Fotboll. Åland United vann lördagens bortamatch mot TPS med 1-0.

Helenius boxas i Minnesota

Boxning. Robert Helenius möter amerikanen Gerald Washington i en match i Minnesota under lördagen (tidig söndag morgon finländsk tid). - Jag ser absolut fram emot matchen och det är bra att den sker i USA så att jag kan få bra matcher där framöver. Washington är ett stort namn i USA vilket är extra bra, säger Helenius i ett pressmeddelande från Paf.

35 medaljer till Åland i öspelen

Det blev till slut 35 åländska medaljer vid öspelen i Gibraltar 2019. Med tolv guld, sju silver och 16 brons slutade Åland på sjunde plats i medaljligan.

Brons i grovpistol till Blomqvist

Fredrik Blomqvist tog ett brons i grov pistol 25 meter under den sista tävlingsdagen på Gibraltar.