• Isabella Mattsson gav ÅU ledningen i den första halvleken. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.
Vikarierande huvudtränare Vesa Kumpula analyserade förlusten.
Publicerad: söndag, 9 juni, 2019 - 21:11, uppdaterad: söndag, 9 juni, 2019 - 22:15

Ny tung förlust för Åland United

Fotboll: Åland United förlorade söndagens ligamatch mot KuPS i Kuopio med 1-2. ÅU tog ledningen genon Isabella Mattsson, men en feldömd straff i slutet av matchen fällde laget. 

Åland United var tvungna att försöka ladda om efter den tuffa cupfinalen bara två dygn tidigare. Olivia Mattsson, Monica Hagström och Anna Tamminen var nya startspelare jämfört med fredagens match.

ÅU började vassast och Isabella Mattsson gjorde 1-0 i den 37:e minuten efter en soloprestation, som föregicks av en fin anfallsuppbyggnad.

Matchen blev allt mer fysisk i den andra halvleken och hemmalagets Gentjana Rochi låg på gränsen, men klarade sig undan med ett gult kort. Hon var samtidigt ett hot framåt för KuPS och Anna Tamminen i ÅU-målet tvingades till en dubbelräddning efter dryga timmens spel. 

Rochi var också den som till slut avgjorde matchen. I ett trängt läge i den 75:e minuten vände hon om och sköt in kvitteringen i krysset. Och när domaren i den 87:e minuten felaktigt pekade på straffpunkten så var det Rochi som stegade fram och sköt in segermålet för KuPS.

KuPS gick i och med segern upp på fjärdeplats på 17 poäng, samma poäng som trean TiPS. Honka är tvåa med 24 poäng. HJK leder med 31 poäng. Åland United ligger femma med 12 poäng. 

Fler Sport

Fagerlund sjua i Ultravasan

Fritjof Fagerlund om loppet:
Fritjof Fagerlund slutade på en sjundeplats i Ultravasan på 90 km löpning mellan Sälen och Mora i dag.

Sjöblom nia i Vörå

Pontus Sjöblom om loppet:
Pontus Sjöblom slutade på en niondeplats i den femte deltävlingen i Toughest Elite Tour i Vörå under lördagen.

Jeppas Sputnik vann på Solvalla

En av ägarna, Ulf Eriksson, om vinsten:
Trav: En något oväntad seger stod varmblodet Jeppas Sputnik för på Solvalla på onsdagen. På tiden 1,13,6 tog han hem segern under Jubileumspokalen...

Viktig bortaseger för IFK

0-2 blev slutresultatet mellan SJK och IFK Mariehamn. Målskyttar för IFK blev Aristote Mboma och Simon Silverholt. Tre poäng som gör att IFK klättrar i tabellen till en sjundeplats, två poäng ifrån SJK som ligger på övre halvan av tabellen.

Lyckad åländsk orienteringshelg

Under helgen avgjordes Finlands Svenska orienteringsförbunds mästerskap, FSOM, i Kristinestad och Närpes med många åländska framgångar.

Uddamålsförlust för Åland United

Anna Tamminen efter förlusten mot FC Honka
Åland United förlorade med 3-2 mot FC Honka i damernas högsta liga. Åland Uniteds målvakt Anna Tamminen säger att matchen var väldigt tuff och att ÅU inte fick det egna spelet av fungera.

Tredje raka förlusten för IFK

Keaton Isaksson efter förlusten mot Ilves
IFK Mariehamn förlorade med 0-1 hemma på WHA mot Ilves. En match som IFK borde tagit minst en poäng ifrån säger Keaton Isaksson. Det var en match med missade straffar och bortdömda mål.

Jomala IK vinner på bortaplan

Herrarna i Jomala IK vinner med 0-2 borta mot mittenlaget TPK i fotbollens division 3. Lucas Eriksson noteras som tvåmålsskytt för JIK.

Rasmus Kalvik är finsk mästare i öppet vatten

Marcus Motar, arrangör för Bomarsund Open Water
Bomarsund Open Water anordnade FM i Öppet vatten. Ålänningen Rasmus Kalvik, född 2004, var den som simmade sträckan på tre kilometer snabbast. Han satte handen i plattan efter 44:05.