Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 3 oktober, 2023 - 12:07Uppdaterad: tisdag, 3 oktober, 2023 - 15:07

Nationella ligan bantas till åtta lag till 2025

Från och med säsongen 2025 ska Nationella ligan bestå av åtta lag istället för tio som det är nu, det skriver Bollförbundet på sin hemsida. 
- I grund och botten handlar det om att stärka kvalitén på den inhemska serien, säger Åland Uniteds sportchef Mikael Virta som är styrelsemedlem i ligaföreningen.

Samma år döps också nuvarande division 1 om till Nationella ettan och ska bestå av tio lag, samma antal som i dag. 

Från och med 2025 är upplägget att det först spelas en grundserie där lagen möts borta och hemma. Därefter delas de 18 lagen upp i tre fortsättningsserier. De sex bästa i ligan spelar om mästerskapet. De två sämsta i ligan får spela vidare med de fyra bästa från ettan, där två platser till ligan står på spel. De sex sämsta i ettan spelar vidare för att undvika degradering. 
- Det är klart att den här frågan har diskuterats fram och tillbaka men i slutändan fanns det en konsensus bland klubbarna att vi skulle göra den här ändringen, säger Mikael Virta.

Nästa säsong blir det de sex sämsta lagen i Nationella ligan som efter grundserien spelar vidare för att försvara sin plats i den högsta serien. De två lag som slutar sist i den nedre fortsättningsserien degraderas och det lag som slutar på åttonde plats ska kvala mot seriesegraren i division 1. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »