Publicerad: fredag, 2 juni, 2023 - 19:11Uppdaterad: fredag, 2 juni, 2023 - 19:37
  • Åland United går som tåget i ligan just nu. Arkivbild.

Kontroll från start till mål - sjätte raka för ÅU

Åland United hade inga större problem att spela hem den sjätte raka trepoängaren i Nationella ligan när laget bortaslog TPS i Åbo med 5-0 (2-0).
Målskyttar var Sanni Ojanen, Aada Törrönen, Dana Leskinen, Anna Nurmi och Jacqueline Hand.

Åland United startade matchen klart bäst och fick grepp om motståndet på en gång. I samband med en hörna i den åttonde minuten blev Åland United tilldömda en straff. Dana Leskinen sköt dock utanför från elva meter och målnollan fick vänta på att spräckas, men bara några minuter.
För i den 14:e minuten kunde Sanni Ojanen göra ÅU:s första mål efter en tilltrasslad situation i straffområdet där mittbacken till slut fick bollen framför fötterna och kunde stöta in matchens första mål.

Åland United fortsatte att parkera på offensiv planhalva och fick ett mål bortdömt i den 26:e minuten. Drygt sju minuter senare kom ÅU:s andra mål. Ett inlägg från vänsterkanten signerat Silja Tuominen hittade Aada Törrönen som styrde in bollen i bortre burgaveln med pannan.
- Den första halvleken är den bättre i dag och vi kunde, och borde, ha gjort något mål till, säger assisterande tränaren Per Löfkvist.

Den andra halvleken var något jämnare spelmässigt men någon fara för Åland Uniteds seger var det aldrig. Åland United vaskade fram chanser lite nu och då och i den 72:e minuten kunde Dana Leskinen sätta 3-0 i öppet mål i en sekvens där Åland United försökte tre-fyra gånger innan bollen gick i mål.

Fem minuter före slutsignalen gjorde Anna Nurmi 4-0 och på stopptid fastställde Jacqueline Hand slutresultatet till 5-0.
- Det är närmare 7, 8-0 än att de gör 5-1, säger Per Löfkvist.

Segern var alltså lagets sjätte raka och Åland United gick upp i serieledning. En serieledning som HJK kan ta tillbaka på söndag om de tar poäng i bortamatchen mot poänglösa seriejumbon ONS från Uleåborg. Nästa helg väntar FC Honka på hemmaplan för Åland Uniteds del.