Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 december, 2023 - 08:54Uppdaterad: onsdag, 27 december, 2023 - 17:31
  • Senaste sommar hölls öspelen på Guernsey. Arkivbild.

Inget öspel på Ynys Môn 2027 – Färöarna tar hand om det istället

Enligt tidigare beslut skulle öspelen 2027 hållas på Ynys Môn, men nu har den walesiska ön meddelat att de inte kan arrangera öspelen och istället blir det Färöarna som står som värd. 

Det är följderna av pandemin som har slagit hårt mot ekonomin på Ynys Môn, vilket gör att de inte kan stå som arrangör. 

Färöarna var egentligen tänkt som arrangör 2031, men har sagt sig vara redo tidigare om det skulle behövas.  Jörgen Pettersson, som är ordförande för den exekutiva kommittén inom International Island Games Association, IIGA, säger att beslutet inte kom till över en natt och att Färöarna är förberedda att ta sig an öspelsarrangemanget på relativt kort varsel.

Nu öppnas alltså en lucka för att arrangera öspelen 2031 och det finns intresse från några öar att arrangera, men dörren är ännu öppen. Åland arrangerade öspel senast 2009 och Jörgen Pettersson tycker att det börjar bli dags att visa intresse för ett nytt öspelsarrangemang, även om det inte är är hans uppgift att göra det.

Innan öspelen 2027 ska tävlingarna hållas på Orkney 2025. Den värd som är fastställd längst in i framtiden är Isle of Man, som arrangerar 2029.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »