Publicerad: söndag, 27 oktober, 2019 - 21:06Uppdaterad: onsdag, 30 oktober, 2019 - 10:13
  • Rick Ketting blev matchhjälte när han satte segermålet för IFK. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru

IFK vann på bortaplan mot HJK för första gången

Fotboll. IFK Mariehamn vann för första gången en bortamatch mot HJK i Helsingfors och är därmed vidare till final i playoffen till Europa League. Rick Ketting blev stor matchhjälte med sitt 2-1 mål i förlängningen.

IFK inledde matchen mot HJK bra och under de första 15 minuterna var det Grönvitt som hade övertaget. Därför kom det som en kalldusch när HJK gjorde 1-0 i den 16:e matchminuten. William Parra Sinisterra fick bollen strax utanför straffområdet, vände bort Amos Ekhalie, tog några steg åt höger och avlossade ett välriktat skott som tog i ribban innan bollen fortsatte in i mål bakom Oskari Forsman. Efter målet tog HJK över spelet utan att egentligen skapa några farligheter, och resten av första halvlek blev ganska chansfattig och händelselös.
I inledningen av andra halvlek hade HJK:s Eetu Vertainen ett par bra chanser, en stolpträff och ett skott som gick strax utanför. IFK skapade inga farligheter men i den 70:e matchminuten kontrade man in ett mål. Aapo Mäenpää slog ett inlägg från högerkanten och HJK:s Faith Friday Obilor nickade bollen i eget mål när han gick upp i en nickduell med IFK:s Aristote Mboma. 1-1 stod sig sedan hela halvleken ut, trots att HJK skapade tryck med ett par frisparkar och en hörna precis i slutet av halvleken.
Tio minuter in i förlängningen hade HJK ett gyllene läge att göra 2-1. Ivan Tarasov slog ett inlägg från höger och Evans Mensah nickade bollen i stolpen. Den efterföljande returen slog Riku Riski rakt på Oskari Forsman. Istället var det IFK som i den 110:e minuten gjorde 2-1. Dylan Murnane slog en hörna och Rick Ketting var sist på bollen och satte den i mål. IFK lyckades sedan hålla undan och vann för första gången en bortamatch mot HJK i Helsingfors. I playoff-finalen möts IFK och FC Honka i ett dubbelmöte. Första matchen blir på IFK:s hemmaplan den 30 oktober och söndagen 3 november blir returmötet i Esbo.